Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj la Reuniunea Plenara a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, in care subliniaza ca statul roman va continua sa incurajeze anihilarea oricaror atitudini extremiste si sa promoveze toleranta si democratia prin toate mijloacele aflate la dispozitie.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Reuniunii Plenare a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, care a fost prezentat de catre Andrei Muraru, consilier prezidential, coordonatorul Departamentului Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila.

”Cu prilejul celei de-a doua reuniuni plenare a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, organizata sub presedintia Romaniei, transmit salutul meu cordial tuturor participantilor. Evenimentul la care luati parte nu se desfasoara intamplator la Iasi. Orasul din nordul Moldovei este un loc cu o memorie incarcata si apreciez faptul ca delegatiile de peste hotare au ocazia sa cunoasca acest spatiu simbolic pentru tragicele consecinte ale Holocaustului pe teritoriul Romaniei”, se arata in mesajul presedintelui.

Iohannis a mentionat ca se implinesc opt luni de cand tara noastra a preluat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, perioada in care, prin realizarile concrete pe care le-a inregistrat, a demonstrat ca este consecventa principiilor pe care le promoveaza: toleranta si mobilizarea impotriva extremismului de orice fel, in acord cu valorile democratice care ghideaza statul roman.

Seful statului a mentionat ca angajamentele Romaniei, la preluarea presedintiei IHRA, s-au axat pe trei coordonate principale: consolidarea educatiei despre Holocaust in statele membre IHRA si nu numai, a cercetarii academice in domeniu, precum si promovarea memoriei Holocaustului in media si social media, in sprijinul intelegerii si tolerantei reciproce.

”Scopurile noastre nu ar fi devenit tangibile si apreciate de partenerii nostri fara o comunicare sustinuta intre institutiile statului, de aceea tin sa multumesc tuturor celor implicati”, a adaugat presedintele.

Citeste si:
Cetățuia Brașovului a fost predată statului, după un proces de 7 ani
Cetățuia Brașovului a fost...

El a mentionat ca mandatul Romaniei la IHRA s-a tradus, totodata, prin imprimarea unei directii noi in privinta generalizarii cunoasterii fenomenului Holocaustului: s-au introdus cursuri pentru functionari, avand ca tema istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei si discriminarii. O alta realizare importanta este decizia infiintarii, la Bucuresti, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor si Holocaustului, care va readuce in actualitate o idee in care seful statului crede cu tarie: oamenii pot infrunta viitorul numai cu trecutul lor, transmite News.ro.

”«Sa uiti, sa taci, sa fii indiferent la cele din jurul tau, sunt unele din cele mai mari pacate», spunea Elie Wiesel. Asadar, trebuie sa ne asumam trecutul si sa evitam capcana unei memorii selective. In acest sens, nu pot sa nu amintesc de una dintre realizarile importante ale presedintiei romanesti a Aliantei, adoptarea, la prima reuniune de la Bucuresti, a unei definitii de lucru coerente a antisemitismului”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Citeste si:
Klaus Iohannis discuta bugetul UE cu presedintele Consiliului European
Klaus Iohannis discuta...

”In final, vreau sa va asigur ca, desi Romania va preda mandatul IHRA in luna martie a anului viitor, presedintia Romaniei a Aliantei a reprezentat doar o etapa, una in care am actionat cu succes, din drumul nostru pentru consolidarea educatiei si cercetarii despre Holocaust, precum si pentru combaterea oricaror forme de discriminare. Statul roman va continua sa incurajeze anihilarea oricaror atitudini extremiste si sa promoveze toleranta si democratia prin toate mijloacele aflate la dispozitie”, a subliniat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.