Democrata Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidentiale, dupa ce a obtinut cu 71 de electori mai putin decat rivalul republican, desi a strans cu 136.053 mai multe sufragii in toate statele americane prin comparatie cu Donald Trump, potrivit datelor CNN. In 2000, democratul Al Gore s-a gasit in aceeasi situatie, dupa ce a castigat votul popular, dar l-a pierdut pe cel al electorilor, iar mandatul prezidential a fost castigat de George W. Bush, scrie NPR.

Pana la ora 15.30, un numar de 59.178.962 de alegatori americani au votat pentru Hillary Clinton, in vreme ce alte 59.041.945 de sufragii s-au indreptat spre tabara lui Donald Trump. Asta inseamna ca prezidentiabila democrata a obtinut cu 136.053 de voturi mai mult decat rivalul ei republican, care a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale, scrie News.ro.

Hillary Clinton a devenit al cincilea candidat prezidential care pierde alegerile, desi a primit mai multe voturi din partea americanilor. Acesta lucru s-a intamplat din cauza sistemului de vot din SUA bazat pe voturi electorale (candidatul care castiga un stat castiga toate voturile din acel stat, ponderea voturilor din respectivul stat fiind proportionala cu populatia), scrie gandul.info.

Donald Trump a obtinut insa 289 de electori prin comparatie cu cei 218 electori ai lui Hillary Clinton.

Este pentru a doua oara in ultimii 16 ani cand un candidat democrat pierde alegerile prezidentiale desi primeste mai multe voturi.

Printre prezidentiabilii care au pierdut alegerile, desi au primit mai multe voturi se numara Andrew Jackson (1824), Samuel Tilden (1876), Grover Cleveland (1888) si Al Gore (2000).

Cum functioneaza sistemul de vot din SUA?

Scrutinul pentru Casa Alba este unul indirect, in care delegatii si electorii din Colegiul Electoral iau locul votantilor directi. Scopul sistemului este ca statele cu o populatie redusa sa nu fie ignorate in procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un numar prestabilit de “electori” in Colegiul Electoral – aproximativ proportional cu populatia statului.

In total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiti in functie de populatia statelor, iar 100 sunt distribuiti cate doi pentru fiecare stat american. Alti trei electori sunt desemnati pentru capitala Washington D.C.

Citeste si:
Trump, gata pentru un nou mandat. „Foarte probabil o voi face din nou”
Trump este gata pentru un nou...

Pentru ca un candidat sa castige alegerile are nevoie de sustinerea a cel putin 270 de electori – jumatate plus unul. Distribuirea electorilor se face, aproape in toate statele, dupa principiul „castigatorul ia totul”, astfel candidatul care obtine majoritatea votului popular intr-un stat va obtine toti electorii acelui stat.

Exista, insa, doua exceptii: Maine si Nebraska, unde electorii sunt repartizati proportional.

Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul ca unele voturi sunt mai valoroase decat altele, mai ales in cazul asa-numitelor „swing states”, state cu o populatie insemnata si care oscileaza intre republicani si democrati. Acestea sunt principalele “campuri de lupta” pentru candidati si decid, de regula, soarta scrutinului.

Citeste si:
Preşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns în Israel
Preşedintele SUA, Joe Biden,...

Practic, americanii voteaza pentru electori, nu pentru candidatii propriu-zis. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu apare, de regula, pe buletinul de vot.

Numarul de electori pe care ii are fiecare stat este egal cu numarul de reprezentanti pe care ii are in Camera Reprezentantilor si in Senat. California, de exemplu, cel mai mare stat, are 55 de electori, in timp ce Wyoming, stat cu populatie redusa, are numai trei.

Citeste si: Alegerile din SUA, explicate. Tot ce trebuie sa stii despre sistemul electoral american


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.