Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) a MAI, a anuntat ministrul Dragos Tudorache.

"Cream, practic, pentru prima oara, un cadru juridic clar pentru functionarea acestei structuri", a explicat Dragos Tudorache, intr-un briefing la Palatul Victoria.

El a precizat ca DGPI va fi sub control parlamentar, iar personalul care va lucra in aceasta structura va fi in mare parte militar.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, infiintarea DGPI a fost una dintre prioritatile pe care le-a anuntat la inceputul mandatului sau si care a reiesit "din realitatile aparute in decursul timpului si, mai ales, in acest an in ceea ce priveste functionarea acestei structuri".

Tudorache a mai spus ca OUG clarifica si competentele acestei structuri.

"Am vorbit deja in ultimele saptamani foarte mult pe tema delimitarii foarte clare a competentelor structurii de protectie interna a Ministerului de Interne, in ceea ce priveste strict activitatile, personalul, misiunile, patrimoniul si informatiile, sistemele IT pe care le gestioneaza ministerul. Este un element foarte important, pentru ca acest lucru elimina suprapunerile care existau (...) in competenta structurii, asa cum exista ea pana acum, in Ministerul de Interne, si alte structuri ale statului, in speta Serviciul Roman de Informatii, in ceea ce priveste relationarea cu institutii din afara ministerului, dar si suprapuneri in activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, in speta Politia Romana si Directia Generala Anticoruptie", a explicat ministrul Afacerilor Interne.

In ceea ce priveste controlul parlamentar al DGPI, Tudorache a spus ca acesta se va inscrie "pe doua paliere".

"Este un control parlamentar pasiv, prin faptul ca (...) ministrul de resort este chemat in Parlament sa dea raportul asupra activitatilor noii structuri atunci cand i se cere. (...) (OUG — n.r.) Introduce si un element proactiv, deoarece creeaza posibilitatea ca Parlamentul sa realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, asa cum o face de altfel si pentru celelalte servicii de informatii ale statului, SRI, SIE sau SPP", a spus Dragos Tudorache.

Totodata, acesta a aratat ca OUG creeaza niste mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucreaza in aceasta structura, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.