Consiliul Tineretului din Romania a atras atentia luni asupra faptului ca prin Programul de internship al Guvernului, derulat incepand cu anul 2013, s-a instituit o forma de "angajare" in care tinerii ce lucreaza pentru diferite institutii nu beneficiaza de vechime in munca, asigurari de sanatate si somaj pe perioada activitatii, fapt care contravine legislatiei muncii.

Intr-un comunicat de presa, Consiliul Tineretului din Romania, Organizatia de Tineret a Blocului National Sindical, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Consiliul National al Elevilor subliniaza ca este necesara crearea unui cadru legal adecvat pentru astfel de programe, insa le cer partidelor politice si premierului Dacian Ciolos garantii ca vor fi asigurate aceste drepturi stagiarilor, inainte de a sustine si de a se implica in initiative concrete de reglementare in acest sens.

"Programul de internship al Guvernului Romaniei se deruleaza incepand cu anul 2013, iar in ultimii doi ani stagiarii au fost retribuiti sub forma unor burse, fara plata taxelor si contributiilor aferente si, implicit, fara recunoasterea vechimii in munca si fara ca stagiarii sa beneficieze de asigurari de sanatate si somaj. Ca urmare a neregulilor constatate, Consiliul Tineretului din Romania a depus sesizari la Inspectia Muncii si la Curtea de Conturi a Romaniei si cere sanctionarea institutiilor implicate", se precizeaza in comunicatul de presa.

Organizatia arata ca "stagiarii nu au semnat contracte de voluntariat sau de munca, ci contracte "nenumite", nespecifice si care nu pot fi aplicate unei relatii de tipul celei dintre stagiari si Guvern". "De asemenea, acestor stagii nu li se pot aplica prevederile aferente practicii pentru elevi si studenti, nefiind vorba de o practica prevazuta in programa scolara/ universitara", sustin semnatarii comunicatului.

CTR, OTBNS, ANOSR si CNE mentioneaza ca a fost lansata o invitatie de catre Cancelaria prim-ministrului la consultari in vederea pregatirii unui document de pozitie pe tema unei legi a stagiilor profesionale, insa vor participa si vor sustine acest demers doar in masura in care sunt asumate mai intai o serie de principii clare de lucru, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.