Romania sta mai prost decat tarile vecine la atragerea de investitii straine, desi are nevoie de investitii masive pentru dezvoltare, a declarat, luni, Costin Borc, viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, la un forum despre dezvoltarea teritoriala.

"Dezvoltarea teritoriala prin parcurile industriale este un subiect foarte important. Stam mai prost decat vecinii nostri in ceea ce priveste dezvoltarea parcurilor industriale, stam mai prost decat vecinii nostri in atragerea de investitii straine. Este important sa nu cadem in tinte false, acum, in campanie electorala. Este foarte usor sa lansam niste lozinci care suna frumos, dar care, desi au undeva un sambure de adevar, sunt periculoase. Haideti sa stam cu picioarele pe pamant, sa spunem ce are nevoie Romania. Avem nevoie de investitii masive, pentru ca, daca vrem sa ne dezvoltam, este nevoie de contribuabili care sa permita cetatenilor sa traiasca mai bine, cu un transport mai bun, cu servicii mai bune, spatii publice, cinematografe", a spus Costin Borc.

In acest context, ministrul Economiei a admis ca trebuie sprijinit capitalul autohton, insa acest lucru trebuie sa se realizeze "in linia normelor Uniunii Europene", Romania fiind stat membru.

"Am acceptat ca suntem intr-o piata unica interna. Daca am acceptat asta, inseamna, de exemplu, ca o firma frantuzeasca, austriaca, irlandeza este o firma din piata interna. Nu este investitie straina, haideti sa acceptam acest lucru! Da, capitalul romanesc este defavorizat, dar nu este defavorizat de reguli, ci de know-how, de accesul la finantare, deci este bine sa vedem cum sa ajutam start-up-urile noastre, cum sa luam firmele bune romanesti sa le crestem pentru a deveni concurente cu firmele cu capital strain", a explicat Borc.

El a atras atentia ca una dintre principalele teme care ar trebui rezolvata este lipsa fortei de munca, conform Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.