Curtea Constitutionala a reluat, joi, discutiile asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata in dosarul privind recunoasterea casatoriilor...

UPDATE

"A trebuit sa amanam pentru ca (...) partile au depus o cerere prin care se solicita Curtii de Justitie Europene cateva intrebari preliminare cu privire la pozitia lor fata de aceste aspecte. De asemenea, si acum unele parti au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut sa analizam mai cu atentie situatia", a precizat presedintele CCR.

Anterior, Iustina Ionescu, avocatul cuplului care doreste recunoasterea in Romania a casatoriei intre persoanele de acelasi sex, anuntase ca a solicitat CCR sa adreseze doua intrebari Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului "soti".

"Prima (intrebare — n.r.) se refera la felul in care este inteles termenul 'soti' in Directiva 38/2004. (...) Daca directiva europeana intelege 'soti' indiferent de orientarea sexuala. Adica si sotii de acelasi sex, casatoriti intr-un stat membru al UE, in conditiile in care statul gazda, Romania, nu are legislatie care sa permita casatoria intre persoane de acelasi sex", a explicat Ionescu.

Ea a precizat ca a doua intrebare se refera la felul in care legislatia europeana intelege sa trateze in mod egal cetatenii europeni, indiferent daca este vorba despre un cetatean din Belgia sau un cetatean din Romania si familia sa.

Iustina Ionescu a sustinut ca, potrivit raspunsului primit din partea Inspectoratului General pentru Imigrari, cei doi clienti ai sai sunt considerati soti si au drepturi conform directivei europene pentru primele trei luni cat stau in Romania, iar dupa aceea nu mai sunt subiecte de drept ale acestui act normativ.

"Deci, pentru primele luni ii trateaza ca soti, urmatoarele luni ii trateaza ca nefiind membri de familie. Un lucru care ni se pare noua, evident, un dublu standard, dar, in acelasi timp, este nevoie, poate daca si Curtea Constitutionala va considera necesar, de o opinie a Curtii de la Luxemburg, in spiritul colaborarii dintre Curtea Europeana si Curtile nationale", a adaugat avocatul.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Ionescu a mentionat ca alte noua Curti Constitutionale din state membre UE au trimis astfel de intrebari la Curtea de la Luxemburg, transmite Agerpres.


"(Dosarul - n.red.) prezinta un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie sa vedem cu multa atentie si dosarul instantei care ne-a fost trimis si sa citim toate interventiile facute de agentii si ONG-uri (...) Este foarte complex, a trebuit sa examinam si legislatie europeana, tratate, Carta fundamentala a drepturilor, directive europene si nu e atat de simplu sa decizi intr-o cauza cu un impact mediatic foarte mare", a declarat judecatorul Valer Dorneanu, pe 20 septembrie citat de Ziare.com.

Presedintele Curtii a subliniat ca judecatorii "nu vor sa greseasca" in acest caz si de aceea vor cere si reaudierea partilor, respectiv institutii ale statului, cuplul casatorit in Belgia, precum si parintii acestora.

Citeste si:
Robert Negoita, audiat la Parchetul General
Robert Negoita, audiat la...

"De asta am dat un termen mai indelungat, pentru a se efectua si procedura cu Statele Unite, avand in vedere ca unul din parintii cuplului locuieste in America", a spus Dorneanu la vremea respectiva.

CCR a amanat de doua ori luarea unei decizii in acest caz, ajungand la concluzia in septembrie ca dosarul trebuie rediscutat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.