Presedintele PMP, Traian Basescu le-a transmis, duminica, liderilor unionisti ca unirea dintre Romania si Moldova depinde, in primul rand, autoritatile moldovene si ca un referendum organizat in viitorul apropiat pe aceasta tema este un demers riscant.

La inceputul discutiile dintre PMP si ”Actiunea 2012”, Traian Basescu a cerut unionistilor sa renunte sa stea in corturi la Universitate, mai ales ca nu au autorizatie, liderul PMP precizand ca interventia jandarmilor la marsul de sambata nu a fost ilegala.

”Eu va garantez ca ,daca pana la finalul zilei ne intalnim cu toate partidele, diseara, la ora 20.00, retragem toate corturile”, a raspuns George Simion.

Traian Basescu a revenit asupra declaratiilor privind interventia jandarmilor la mitingul de sambata. "Este regretabila interventia disproportionata, dar nu ilegala, a jandarmilor, atat timp cat ei cereau respectarea unei autorizatii", a spus Traian Basescu, liderul PMP afirmand ca unionistii trebuie sa respecte legea.

Traian Basescu a mai spus ca, din punctul sau de vedere, unirea Romaniei cu Republica Moldova va fi posibila cand va dori Parlamentul moldovean. ”Optiunea mea va fi intotdeauna pentru o decizie parlamentara, care corespunde sii istoriei reale a constructiei Romaniei Mari”, a mai spus Traian Basescu, precizand ca sunt foarte importante alegerile prezidentiale din luna octombrie, de la Chisinau.

”Este vital ca in fruntea statului sa ajunga un pro-european si un pro-unionist”, a mai spus Basescu, aratand ca in opinia sa, Maia Sandu este solutia si nu Marian Lupu, care nu ar avea nimic in comun cu unirea Republicii Moldova cu Romania.

Traian Basescu a aratat ca unionistii au un suporter in PMP pentru ideile lor. ”Dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca limba oficiala este limba romana, poate pasul urmator ar trebui sa fie sa se utilizeze leul romanesc si in Republica Moldova, ceea ce ar accelera procesele de integrare economica, inainte de declaratiile politice care ar putea fi facute in parlamentele celor doua state”, a afirmat el.

Traian Basescu a mai mentionat ca, in opinia sa, declaratia politica privind unirea, in Parlamentul Romaniei, ar trebui sa fie facuta dupa alegeri, de catre un parlament nou ales, care isi poate asuma acest proiect politic, scrie News.ro.

Citeste si:
Delia, adevăratul motiv pentru care nu vrea să rămână gravidă:...
Delia, adevăratul motiv...

George Simion, liderul unionistilor a avut si un schimb de replici mai dur cu presedintele PMP, Traian Basescu. ”Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, si am spus ca domnul presedinte Basescu este smecher”, a spus Simion, aratand ca a avut o ”exprimare pitoreasca”. ”Poti sa renunti la ea?”, i-a raspuns Traian Basescu, adaugand: ”Pot sa fiu si eu foarte pitoresc si o sa iti para rau de pitorescul meu”.

Traian Basescu i-a dat un raspuns mai dur lui Simion si referitor la referendumulul pentru unirea celor doua state. ”Cand se lanseaza un referendum, poti sa fii inspirat sau neinspirat. Un referendum iti poate ingropa o idee, vezi Cameron in Marea Britanie”, a spus Traian Basescu, dand si exemplul referendumului din Ungaria, privind imigrantii, care a fost invalidat.

Citeste si:
Ciolacu vrea unirea României cu Republica Moldova: „Nu poți lăsa o...
Ciolacu vrea unirea României...

”Nu va jucati cu referendumurile. Eu abia am trecut unul cu 51,6%, pe o chestiune foarte populara. Pararea mea este ca trebuie lansat la momentul potrivit, iar cei care il lanseaza si stimuleaza trebuie sa stie exact care este momentul potrivit, pentru a fi un succes”, a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu a declarat ca PMP sustine infiintarea unui minister al Reunificarii, ca un semnal clar pentru toti aliatii si adversarii Romaniei, acesta fiind si un obiectiv al ”Actiunii 2012”. ”Atata timp cat un stat nu isi anunta obiectivele, nici nu le poate atinge”, a mai afirmai Traian Basescu.

Traian Basescu a atras atentia ca in deciziile sale, Romania trebuie sa respecte Acordul de la Helsinki, din 1975, care la articolul 1 precizeaza ca frontierele nu se pot modifica prin forta, dar se pot modifica prin vointa politica. ”Ar trebui sa ajungem la momentul la care, ori printr-un referendum, in Republica Moldova si in Romania, sau o decizie a Parlamentului de la Chisinau, sa se ajunga la decizia unirii celor doua tari”, a mai afirmat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.