Peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intra in Romania se intorc afara, a declarat vineri europarlamentarul Catalin Ivan, in cadrul dezbaterii "Unde se duc profiturile din Romania? - Traseul banilor facuti in Romania si de ce firmele romanesti nu au sanse reale de dezvoltare".

"Noi ne stabilim prioritatile la nivel de stat in ceea ce priveste cheltuirea banilor europeni, dar sa nu ai o politica de sustinere a industriilor cu inalt grad de tehnologizare, cu valoare adaugata, cu locuri de munca bine platite nu este o scuza. Tine de noi, nu de Bruxelles. Un calcul foarte simplu facut arata ca peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intra in Romania se intorc afara, pe achizitii, pe tot felul de utilaje de care avem nevoie ca sa facem proiectele ambitioase pe care ni le stabilim dar ghiciti ce, nu le producem noi. Atunci calculele sunt mult mai complicate si nu primim de la Uniunea Europeana bani pur si simplu', a spus Ivan.

El a precizat ca Romaniei ii lipseste, printre altele, cercetarea.

"E un intreg mecanism economic care aduce bani in tara, ar putea crea, daca noi am sti cum sa ii folosim, plus valoare si un nivel de trai mai ridicat dar se intorc foarte multi in tarile care au industrie, care produc, care fac cercetare si care creeaza produse noi, exact ceea ce lipseste Romaniei in acest moment", a precizat europarlamentarul.

Dezbaterea "Unde se duc profiturile din Romania? — Traseul banilor facuti in Romania si de ce firmele romanesti nu au sanse reale de dezvoltare", organizata vineri, este pasul al doilea din campania "Sa luam banii inapoi" ("Let's get the money back") initiata de europarlamentarul Catalin Ivan in calitatea sa de membru al Comisiei speciale din Parlamentul European care investigheaza scandalul Panama Papers. Prima dezbatere a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, avand ca invitati specialisti Interpol, Europol, ai Comisiei Europene si ai altor organisme legate de fraudele internationale.

Concluziile campaniei "Let's Get the Money Back" vor constitui baza de elaborare a unei directive europene menite sa limiteze eludarea platii taxelor si frauda fiscala in UE., transmite Agerpres.

Citeste si:
Catalin Ivan si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale:...
Catalin Ivan si-a depus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.