Onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentala a statului roman, afirma presedintele Klaus Iohannis.

"Dar, mai presus de toate, este un semn clar de normalitate care arata ca Romania noastra a invatat din lectiile secolului trecut. Faptul ca Romania face parte din organisme internationale in domeniu si, mai mult, ca anul acesta a preluat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului nu poate decat sa accentueze succesele noastre pe acest plan. Este o realizare majora care arata, si din acest punct de vedere, ca Romania este profund atasata valorilor fundamentale ale Europei", se arata in mesajul transmis luni de presedintele Iohannis cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

In mesajul prezentat de consilierul prezidential Andrei Muraru la ceremonia comemorativa organizata la Memorialul Holocaustului din Bucuresti, seful statului subliniaza ca s-a inradacinat deja obiceiul ca statul roman sa aduca, in fiecare an, in luna octombrie, un pios omagiu tuturor victimelor marii tragedii a secolului trecut — Holocaustul.

"Cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Victimelor, imi indrept si in acest an gandul catre cei care au pierit in ghetouri si lagare, secerati de gloante, sufocati in trenurile mortii sau ucisi de conditia mizera in care au fost adusi. In acelasi timp, imi exprim compasiunea fata de supravietuitori, fata de cei care si-au pierdut rudele — sot, sotie, copii, bunici—, dar care au avut forta necesara de a merge mai departe in viata fara insa a uita", spune Iohannis.

El arata ca anul acesta Romania a mai facut un pas extrem de important in ceea ce priveste Holocaustul, indicand faptul ca au fost puse bazele institutionale pentru infiintarea unui Muzeu al Holocaustului si al Istoriei Evreilor la Bucuresti, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.