Deputatul Sebastian Ghita a venit marti, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), fiind citat in dosarul in care se fac cercetari pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului acestuia privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Sebastian Ghita a fost si in 29 septembrie la Parchetul instantei supreme, la doua zile dupa inregistrarea de catre procurori a autodenuntului sau, in care a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea raportului in care se arata ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat, el sustinand ca raport care a fost ”scris in Guvernul Romaniei”.

Sebastian Ghita declara, la iesirea din Parchetul instantei supreme, ca a dat o declaratie de martor si a indicat persoanele care ar putea sa certifice aspectele prezentate de el in autodenuntul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, iar in perioada urmatoare va reveni pentru a aduce probe.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in rem, pentru fapta de instigare la fals intelectual.

"Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei", a spus Sebastian Ghita marti, cand a fost la PICCJ.

Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

El a precizat ca persoanele alaturi de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legatura cu Ministerul Educatiei.

In autodenuntul sau, adresat procurorului general, Sebastian Ghita sustine ca are dovezi ca nu s-a intrunit niciodata Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

Laura Codruta Kovesi sustine ca acuzatiile de plagiat sunt false

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca nu a plagiat in teza de doctorat si ca lucrarea ii apartine in totalitate, precizand ca procurorii au obligatia de a verifica autodenuntul lui Sebastian Ghita.
Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

Ministerul Educatiei spune ca, daca exista suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, pot fi trimise sesizari catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de catre orice persoana fizica sau juridica, asa cum prevede regulamentul de organizare si functionare al Consiliului, altfel sunt doar discutii publice.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a spus ca CNATDCU nu se poate autosesiza, pentru ca ar fi in conflict de interese. Ea a precizat ca au existat decizii ale expertilor CNATDCU care au contrazis deciziile Consilului National de Etica (CNE) ori ale consiliilor de etica de la nivelul universitatilor.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, in mai 2002, ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

Expertii tehnici ai Consiliului National de Etica (CNE) au stabilit in iulie 2012 ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.