Presedintele executiv al PMP Eugen Tomac i-a transmis o scrisoare ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, in care arata ca mesajul video asumat in intregime de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti este o insulta josnica la adresa intregii natiuni romane, iar lansarea acestuia in contextul unei campanii nationale de recuperare a patrimoniului - de-a dreptul batjocoritoare. Tomac spune ca cel mai cinstit gest ar fi returnarea donatiei de 100 euro a ambasadei pentru ”Cumintenia pamantului” si solicitarea, in schimb, a returnarii ”tezaurului romanesc furat”.

”Stimate domnule Ministru, campania de recuperare a sculpturii «Cumintenia pamantului» a artistului roman Constantin Brancusi, opera de arta de o valoare incontestabila, este un proiect national de importanta majora pentru Romania. Apreciem interesul si implicarea Federatiei Ruse in aceasta actiune prin donatia in valoare de 100 de euro, anuntata de catre noul ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin”, scrie Tomac in scrisoarea adresata ministrului de Externe rus.

Presedintele executiv al PMP aminteste ca, odata cu acest gest, a fost lansat si un clip video in care sunt prezentate pagini din istoria Romaniei, ”pagini deformate intentionat, total neadevarate, manipulatoare”.

”Mesajul video, asumat in intregime de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, este o insulta josnica la adresa intregii natiuni romane, iar lansarea acestuia in contextul unei campanii nationale de recuperare a patrimoniului - de-a dreptul batjocoritoare. In acest context, consider ca cel mai cinstit gest este sa va inapoiem suma de 100 de euro, donatie extrem de generoasa, de altfel, dar folosita doar ca pretext pentru manifestarea demonstrativa a dispretului pentru Romania. Solicitam, in schimb, returnarea tezaurului romanesc furat”, mai arata Eugen Tomac in scrisoarea catre Serghei Lavrov.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni "o contributie financiara modesta" pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului". Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a publicat si un videoclip in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in Al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

Atat suma de 100 de euro donata, cat si videoclipul au provocat critici vehemente pe retelele de socializare, marti seara avand loc inclusiv un protest in fata sediului ambasadei, protest intitulat ”Doneaza un cent pentru Rusia” si care, potrivit organizatorilor, a fost initiat ”ca sa nu ramanem datori asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur”.

Citeste si:
Lavrov: Războiul nu se va termina pe data de 9 mai
Lavrov: Războiul nu se va...

Ambasada a anuntat miercuri ca in urma protestului a strans 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donata in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei “Cumintenia Pamantului”.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis si el marti ca apreciaza contributia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului national romanesc, considerand insa "mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, cu atat mai mult cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa".

Joi seara, prim-ministrul Dacian Ciolos, a declarat ca ”oamenii stiu sa se mobilizeze atunci cand inteleg importanta unui gest” si ca ”putem avea verticalitate si respect fata de valorile noastre, chiar si prin gesturi mici”, raspunzand astfel unei intrebari ce a facut referire la cresterea numarului de persoane care au facut donatii pentru ”Cumintenia Pamantului”, dupa ce a fost facut public filmul Ambasadei Rusiei, scrie News.ro.

Citeste si:
PNL începe negocierile cu PMP pentru o posibilă fuziune
PNL începe negocierile cu PMP...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.