Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca, in opinia sa, ar fi bine ca Dacian Ciolos sa continue proiectele dupa alegerile parlamentare, subliniind insa ca, pentru acest lucru, e necesar ca de acum sa isi declare adeziunea sau macar simpatia pentru partidul cu care doreste sa continue proiectele. Iohannis a precizat din nou ca, dupa alegeri, nu va nominaliza premier independent.

Intrebat daca este de luat in calcul o apropiere a premierului Dacian Ciolos de PNL, Iohannis a spus ca aceasta este ”o intrebare la care Ciolos va trebui sa raspunda in perioada urmatoare, fiindca multi isi pun intrebarea daca Dacian Ciolos ramane un premier independent si dupa aceea se retrage sau daca doreste sa-si continue anumite proiecte”.

”Recunosc ca personal cred ca ar face bine sa continue, are proiecte bune incepute, dar atunci sa isi declare macar simpatia, sau adeziunea, sau preferinta pentru partidul cu care ar putea sa colaboreze in viitor, dupa alegerile parlamentare”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus ca Dacian Ciolos ar putea sa isi continue foarte bine proiectele importante, ”daca acum cand acuatia este incerta isi declara intentiile de viitor”.

”Mai devreme sau mai tarziu sigur ar trebui sa declare si cu cine vrea sa puna in continuare in practica aceste proiecte”, a adaugat Klaus Iohannis.

Seful statului a precizat ca dupa alegerile parlamentare nu va nominaliza ”persoane independente politic” pentru functia de premier.

”Dupa alegeri vom avea un guvern politic, asta insemnand ca toata lumea va reprezenta un partid, asa functioneaza democratia”, a mai spus Iohannis.

Intrebat daca a vorbit in ultima perioada cu Dacian Ciolos, despre o eventuala simpatie a premierului pentru un anumit partid politic, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: ”Atunci cand Ciolos a luat o decizie sau va dori sa intre intr-un fel in aceasta campanie electorala, va sti sa ma anunte si sa vina la o discutie”.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, la Antena 3, ca nu l-ar mai aprecia cum il apreciaza acum pe premierul Dacian Ciolos, daca ar intra in PNL inainte de alegerile parlamentare, pentru ca ar insemna sa isi incalce cuvantul de onoare dat in momentul in care a preluat guvernarea.

Alina Gorghiu a explicat ca niciun partid nu va obtine 51% din mandate la alegerile din decembrie si va fi importanta maniera cum va fi coagulata o majoritate pentru impunerea unui premier.

”Intre cele trei partide - ALDE, PMP si USR, prefer intrarea USR in parlament, chiar daca au fost cei care in Bucuresti ne-au confiscat o parte consistenta din electorat (...) Nu e exclus ca impreuna cu USR sa agream aceeasi varianta de premier”, a mai afirmat copresedintele PNL.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Intrebat daca PNL il va sustine pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat la Palatul Victoria, Gorghiu a spus ca nu exclude niciun scenariu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, in 31 august, la TVR, ca in mod cert nu va intra intr-un partid politic, nu va infiinta o formatiune si nici nu va candida la parlamentare, dar ca si-a incurajat ministrii care vor sa faca politica sa se implice, pentru a continua proiectele, insa nu a dorit sa comenteze varianta ca el sa fie numit din nou premier, scrie News.ro.

"Eu am mai spus in vreo doua, trei randuri, cu toate ca vad ca tot apar speculatii, indiferent de ce spune eu. De asta ma intreb daca mai are rost sa spun vreun lucru, pentru ca oricum speculatiile vor continua si daca eu va repet ca nu ma inscriu intr-un partid politic, nu imi fac un partid si nu candidez la alegerile din acest an", a spus Ciolos.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Intrebat daca ar accepta sa fie in continuare premier, in cazul in care ar fi propus, Ciolos nu a dorit sa comenteze posibilitatea: "Nici nu interpretez un «daca» sau un «parca»”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.