Ambasada Rusiei in Romania a transmis prin intermediul unui mesaj publicat pe contul ei oficial de Facebook, miercuri seara, ca a primit in urma protestului ”Doneaza un cent pentru Rusia”, initiat pe aceeasi de retea de socializare, 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donata in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei “Cumintenia Pamantului”.

”In seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasada s-a adresat un cetatean roman care a transmis in nume propriu o suma de bani a carei valoare el insusi nu a putut sa o precizeze. Potrivit dansului, el a facut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donata de catre noi in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei «Cumintenia Pamantului» a sculptorului Constantin Brancusi”, se afirma in mesajul publicat, miercuri seara, pe contul Ambasadei Rusiei in Romania.

”Am numarat banii adusi de catre aceasta persoana si s-a dovedit ca dansul a transmis 19,19 lei romanesti, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni. Pornind de la aprecierea pozitiva acordata de MAE al Romaniei, in ceea ce priveste donatia modesta a Ambasadei ruse in recuperarea patrimoniului national roman, am luat decizia de a trimite acesti bani in fondul mentionat. Luand in considerare faptul ca au fost multe monede straine de valori diferite, aceasta procedura, cel mai probabil, va dura mai mult timp”, au transmis reprezentantii Ambasadei ruse.

”Suntem recunoscatori tuturor cetatenilor romani neindiferenti care au apreciat in mod corect pozitia Ambasadei drept cea care urmareste imbunatatirea relatiilor noastre, cautarea interpretarii pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune si aici, bineinteles, cuvantul «ponderabil» trebuie sa fie spus de expertii Comisiei comune de istorici ruso-romane. Speram ca dezbaterea destul de emotionala care, fara nicio intentie din partea noastra, a inceput in societatea romaneasca va contribui nu numai la o mai buna intelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, si la construirea de noi relatii pragmatice de buna vecinatate intre tarile noastre”, se afirma in incheierea aceluiasi mesaj.

Mai multe persoane, intre care s-a aflat si Marius Bostan, fost ministru al Comunicatiilor, au participat, marti seara, la Ambasada Rusiei, la protestul ”Doneaza un cent pentru Rusia”, initiat pe Facebook, care, potrivit organizatorilor, a fost demarat ”ca sa nu ramanem datori asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur”.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Initiatorul evenimentului, jurnalistul Tiberiu Lovin, a fost primit in ambasada de consilierul pentru probleme de presa al diplomatului rus la Bucuresti, care a acceptat suma stransa de participanti si a transmis ca o va dona pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului”.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni "o contributie financiara modesta" pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului". Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a publicat si un videoclip in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in Al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

Citeste si:
Dolarul înregistrează un record istoric! Dolarul trece de 5 lei
Dolarul înregistrează un...

"Istoria adevarata n-a fost scrisa de actori in platoul de filmare. Istoria adevarata a fost scrisa cu sange pe campul de lupta. Primul Razboi Mondial - armata rusa si armata romana lupta impreuna pentru independenta Romaniei. Al Doilea Razboi Mondial - armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei. Industrializarea Romaniei - Romania se reconstruieste economic si social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Ambasada Federatiei Ruse in Romania doneaza pentru «Cumintenia Pamantului». Romania trebuie sa isi recupereze valorile, copiii trebuie sa invete istoria adevarata", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti ca apreciaza contributia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului national romanesc, considerand insa "mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, cu atat mai mult cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa".

Citeste si:
În ce țări vor fi trimiși leii salvați din Ucraina. „Vor păși pe...
În ce țări vor fi trimiși...

Conturi la opt banci din Romania sunt disponibile in lei, euro si dolari, iar donatiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se gasesc pe site-ul brancusiealmeu.ro. In plus, trimitand textul ”brancusi” la 8833, pot fi donati 2 euro pentru subscriptia nationala.

In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat o oferta de achizitie care a fost acceptata de proprietarii operei, Paula Ionescu si Alina Serbanescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala.

Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national, relateaza News.ro.

Citeste si:
Proiect de HG: Sumele donate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.