Romania face un pas important in procesul intern de ratificare a Acordului de la Paris la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, dupa ce Guvernul a adoptat astazi un proiect de lege in acest sens, care va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Acordul de la Paris a fost semnat, din partea Romaniei, la 22 aprilie 2016, la New York, de catre ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, arata Guvernul Romaniei in comunicatul remis 9AM.ro.

Documentul este primul acord cu caracter universal in domeniul schimbarilor climatice care impune obligatii juridice tuturor Partilor pentru realizarea obiectivului global pe termen lung - de limitare a cresterii temperaturii medii globale sub 2˚C fata de nivelul din perioada pre-industriala, in functie de capacitatile si responsabilitatile de care dispun statele. In acelasi timp, Partile vor depune eforturi pentru a limita cresterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius.

Prin intermediul Acordului se doreste ca statele dezvoltate sa continue mobilizarea surselor de finantare pentru statele in curs de dezvoltare, sa asigure transferul de tehnologie si cresterea capacitatii celor din urma de a se adapta la efectele schimbarilor climatice, implementand totodata si masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Mai mult, tratatul prevede un mecanism de revizuire a angajamentelor asumate, la un interval de 5 ani, prin care sa se asigure ambitia si durabilitatea acordului, in completarea unui proces de evaluare la nivel global a progresului inregistrat in atingerea obiectivelor stabilite.

Principalele obligatii ale Romaniei in conformitate cu Acordul de la Paris, din punct de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera pentru perioada 2021-2030, sunt:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 43% pana in 2030 fata de 2005 sub EU ETS (activitati in domeniul energetic, inclusiv rafinariile; activitati de productie si prelucrare a metalelor feroase; activitati in industria mineralelor - ciment, var, sticla si ceramica, activitati de producere a celulozei, hartiei si cartonului; industria chimica; activitati de productie si prelucrare a metalelor neferoase) - obiectiv unic la nivel UE;
  • participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30% pana in 2030 fata de 2005 in sectoarele non-ETS, incluzand transportul, agricultura, constructiile, gestiunea emisiilor din deseuri - obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit in functie de PIB/cap de locuitor.

La 12 decembrie 2015, 195 state Parti participante la cea de-a XXI-a Conferinta a Partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice au adoptat Acordul de la Paris. Romania a fost unul dintre cele 174 de state membre ONU si UE care au semnat acest acord la Ceremonia din data de 22 aprilie 2016, de la New York. Pana in prezent, 61 de state au ratificat acest acord, ceea ce reprezinta 47,7% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Pentru intrarea sa in vigoare este necesara depunerea instrumentelor de ratificare de catre cel putin 55 de state parti, reprezentand un procent de 55% din totalul global al emisiilor de gaze.
Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.