Secretarul de stat Raed Arafat considera periculoasa afirmatia sefului Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, potrivit caruia oamenii nu ar trebui sa se bazeze pe institutiile statului roman in cazul unui mare cutremur, precizand ca nu se poate spune ca autoritatile au esuat pentru ca nu a fost nevoie de nicio interventie in cazul seismului din noaptea de vineri spre sambata.

"Sincer, sunt ingrijorat. Nu am inteles acea afirmatie. In primul rand, ca noi am comunicat, iar prima informare pe aplicatia telefonica a Departamentului pentru Situatii de Urgenta a fost la ora 3 dimineata. Oamenii trebuie sa aiba incredere in institutiile statului. Noi ne bazam pe increderea oamenilor", a explicat, pentru News.ro, dr. Raed Arafat.

El a mai spus ca orice conferinta la care participa are un rol bine definit.

"Daca o persoana crede ca noi mergem la o conferinta ca sa ne «umflam muschii», atunci rog acea persoana sa vina cu noi si sa vada ce facem. Statul face tot posibilul pentru ca, in cazul unor catastrofe, sa poata salva cat mai multe vieti. Avem mai multe parteneriate internationale pentru pregatirea medicilor pentru situatii de urgenta. Mai mult, in acest an vor veni si primele echipamente pentru cautare si salvare la cutremur. Acestora li se adauga programul de educare lansat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Departamentul Situatiilor de Urgenta (DSU) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)", a adaugat Arafat.

Seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a comentat, sambata, pe Facebook, modul in care s-au comportat institutiile statului din punctul de vedere al comunicarii in cazul cutremurului de sambata noaptea, afirmand ca nu si-au facut treaba corespunzator, la fel ca si posturile de televiziune, care difuzau reluari si nu au linistit populatia.

"IGSU - 0 (zero). Televiziunile de stiri - 0 (zero). Institutul de Fizica a Pamantului - 1 (unu) - a «crapat» site-ul, iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter! Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur. Mass-media si mai ales televiziunile sunt odioase: ore intregi nici macar nu au oferit vreo informatie elementara despre cutremur si nu au linistit oamenii", a scris oficialul guvernamental, la scurt timp dupa producerea cutremurului.

Citeste si:
7 superputeri pe care le au oamenii, dar nu își dau seama de ele
7 superputeri pe care le au...

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, sambata, la ora 2.11.20, in zona Vrancea, la o adancime de 91,6 kilometri, potrivit INFP.

Seismul s-a produs la sapte kilometri de localitatea Nereju si 40 de kilometri de Focsani. Miscarea telurica s-a simtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.