Senatorii au respins, luni, cererea procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale, pentru ucidere din culpa, a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”contra” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” si sase abtineri.

Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru a anuntat ca rezultatul votului va fi trimis procurorului general in cursul acestei seri.

Oprea, dupa votul Senatului: E o cruce pe care o voi duce toata viata

Gabriel Oprea a declarat, luni, dupa votul din plenul Senatului, in care s-a respins cererea DNA de incepere a urmaririi penale, pentru ucidere din culpa, in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, ca este o cruce pe care o va duce toata viata si ca nu a dorit sa ii plictiseasca pe colegi, astfel ca nu a mai citit cele 10 pagini de discurs pe care le pregatise.

”Dincolo de tragedie, a murit un copil, un coleg. Ma aflam la datorie, nu am fost nici la restaurant, nici cu alte persoane in masina”, a spus Oprea, dupa votul din plenul Senatului.

El a adaugat ca este incidentul ”o cruce pe care o va duce toata viata”.

Gabriel Oprea a mai spus ca politistul a trecut in acea zi de patru ori pe langa acea groapa.

”Inainte sa ajunga echipajul de politie si motociclistul, au fost avertizati prin radio, li s-a spus ca urmeaza o groapa si au confirmat”, a mai povestit Oprea, adaugand ca cel de pe masina de politie era nasul lui Gigina.

”Din ce stiu, chiar i-a spus: Nu cred ca e bine sa vii in seara asta”, a adaugat Oprea.

Senatorul a mai afirmat ca, din ceea ce stie din ancheta, nu a fost semnalizata corespunzator acea lucrare pe carosabil.

Despre criticile care ar putea veni pentru votul din Senat, Gabriel Oprea a spus: ”Cred ca votul de astazi...de aceea nici nu am vrut (...) Aveam un cuvant de zece pagini, nu am vrut sa ii plictisesc. Stiam ca am dreptate si repet, ca militar, este o cruce pe care o voi duce toata viata”, a mai spus Oprea.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea le-a cerut colegilor senatori sa voteze impotriva cererii DNA ce incuviintare a urmaririi penale in dosarul politistului Bogdan Gigina, in care procurorii il acuza de ucidere din culpa, precizand ca in noaptea tragediei el se afla pe bancheta din spate si ministrul de Interne nu da comenzi referitor la viteza sau traseu.

Cum i-a induplecat Oprea pe colegii senatori

”Vreau doar sa explic foarte simplu si scurt ca in seara tragediei veneam de la o institutie pe linia securitatii nationale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secunda. Sunt aici colegi care au fost ministri de Interne. Exista o baza legala din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, exista deci baza legala, pentru un antemergator. In seara aceea, in jur de orele 19.00 aveam antemergatorul in fata, in urma cercetarii viteza masinii de politie era viteza legala. Cea in care ma aflam eu, atentie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legala. Din pacate, s-a intamplat aceasta tragedie. Un tanar politist a cazut intr-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileste traseul, nu da comenzi vis a vis de viteza, nu am dat niciodata, nici nu puteam sa discut cu tanarul coleg de pe motocicleta”, a spus Oprea, in plenul Senatului.
Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Gabriel Oprea sustine ca nu poate fi acuzat de uciderea din culpa intrucat nu conducea masina in care se afla, iar cauza mortii politistului au fost gropile de pe traseu.

”Am trait un cosmar. (...) Sunt un om care a cautat intodeauna sa-mi fac datoria. Repet. Aflat pe bancheta din spate nu puteam sa comit aceasta ucidere din culpa. Cred ca greseala, cred ca ceea ce a determinat au fost cele trei gropi, spre aici trebuie indreptate toate cercetarile, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a intamplat in acea seara. Va rog sa votati impotriva acestei cereri”, a mai spus Oprea.

Plenul Senatului a inceput, la ora tramsmiterii acestei stiri, dezbaterea cererii de urmarire penala a fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, dupa ce Comisia juridica a Senatului a dat un aviz favorabil incuviintarii urmaririi penale.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Plenul Senatului urmeaza sa dea un vot secret, cu bile, pe cererea DNA. Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat ca senatorii PSD vor vota oconform constiintei, in timp ce copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus ca senatorii PNL vor vota la vedere, pentru cererea de incepere a urmaririi penale.

Comisia juridica a dat un aviz favorabil inceperii urmaririi penale a lui Gabriel Oprea, in urma unei sedinte desfasurate miercuri in care a fost audiat si fostul ministru de Interne, audiere care a durat mai putin de zece minute. Avizul comisiei este unul consultativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.