Presedintele Klaus Iohannis a declarat, inainte de inceperea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, ca sunt necesare discutii cu mai multi parteneri europeni pentru ca Romania sa fie admisa in spatiul Schengen, insa aceasta chestiune a luat ”o turnura pozitiva”.

”Lucrurile nu sunt niciodata simple. Este nevoie de discutii cu mai multi parteneri - nu vreau sa nominalizez - dar mai este de lucru. Sa nu-si imagineze cineva ca problema este rezolvata. A luat o turnura pozitiva, dar pana la rezolvarea ei mai este de lucru”, a declarat Klaus Iohannis raspunzand unei intrebari legate de sansele Romaniei de a intra in spatiul Schengen, in conditiile in care presedintele Frantei, François Hollande a anuntat ca sustine intrarea Romaniei in Schengen cu granitele aeriene, intr-o prima etapa.

Pe langa sustinerea Frantei, Romania se bucura de sprijin si din partea altor cancelarii europene. ”Sunt multe tari care au declarat de la inceput ca ne sustin fara niciun fel de rezerve. De exemplu, Slovacia a declarat din capul locului ca este pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen si multi altii, tot asa”, a precizat presedintele.

El considera ca tara noastra are unele atuuri in discutiile cu partenerii europeni. ”Partenerii nostri si-au dat seama ca Romania este o tara care doar geografic se afla intr-o margine a Uniunii, in realitate suntem foarte bine pregatiti, am dovedit ca putem sa facem fata fara niciun fel de problema acestui val migrationist, ne-am protejat foarte bine granitele, pe de alta parte am reusit sa integram un numar de migranti care au ajuns in Romania”, a mentionat Iohannis.

Uniunea Europeana incearca vineri, la Bratislava, sa dinamizeze prin proiecte concrete blocul amenintat de un calendar electoral foarte incarcat, ascensiunea populismului si plecarea anuntata a Regatului Unit, care urmeaza sa se concretizeze, relateaza Reuters.

Pe agenda adoptata a reuniunii din capitala slovaca a Celor 27, la care nu participa partenerul lor britanic, se afla dublarea Planului de investitii Juncker, iar subiectele se intind pana la marcarea a 60 de ani de la Tratatul fondator de la Roma al Comunitatii Europene, in martie 2017.

Citeste si:
Ciolacu: „Părerea mea e că ar trebui suspendat preşedintele”
Ciolacu, declarație...

Securitatea, apararea, cresterea economica si tineretul sunt prioritatile, nu tocmai noi, impuse dupa lovitura referendumului britanic de la 23 iunie si pregatite de catre cuplul franco-german, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.