Deputatul Octavian Popa audiat, miercuri, la DNA in dosarul de coruptie al fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, a declarat, inainte de a se intalni cu procurorii ca numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei a fost generata de activitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu si ca "trebuie sa fii prost sa iei bani de la domnul Vintu", avand in vedere legaturile omului de afaceri cu diverse persoane.

"Am fost chemat ca martor. Nu stiu despre ce dosar este vorba. Nu stiu ca Olteanu sa fi primit bani in vreun sediu de partid si nici nu cred. Nu cred, pentru ca domnul Vintu... erau de notorietate legaturile domniei sale cu diverse persoane. Trebuie sa fii, cum sa zic eu, total neinspirat sa spunem, ca sa nu spun prost, sa iei bani de la domnul Vintu", a spus Octaivian Popa, la intrarea in sediul DNA.

Deputatul a adaugat ca numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii s-a facut avand in vedere activitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu.

"Liviu Mihaiu era un personaj.... eu eram atunci comisarul general al Garzii de Mediu. Liviu Mihaiu ]si crease o notorietate, mai mult sau mai putin adevarata, de activist pe probleme de mediu. Era un apropiat al unor oameni influenti si a participat, de exemplu, am fost cu domnul Tariceanu intr-o actiune in localitatea Tulcea, care apoi s-a desfasurat in zona Murighiol si Letea. Atiunci au participat si niste ambasadori, iar la acea actiune domnul Mihaiu era invitat in calitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu, era destul de implicat si avea o imagine destul de buna pe l ga guvernul Tariceanu. Numirea domniei sale a fost generata de acest fapt. Cum domnul Tariceanu, ca si guvern, dorea o imagine buna a luat o persoana din societatea civila.... Nu stiam despre aceasta promovare la functia de guvernator al Deltei. Nu eram o persoana foarte apropiata nici de domnul Tariceanu si nici de Bogdan Olteanu", a precizat Popa, potrivit News.ro.

El a mai spus ca nu a auzit vreodata de interventii si spaga in legatura cu numirea lui Liviu Mihaiu.

"Orice nominalizare, inclusiv a mea, se face si se facea de primul ministru, dar la propunerea ministrului Mediului. Trebuie facuta o propunere. Inclusiv in cazul meu a fost necesara o propunere. Nu am auzit vreodata nici de interventii si nici despre vreo spaga. Am privit aceasta numire a lui Mihaiu ca urmare a imaginii foarte bune pe care el o avea ca activist de mediu, nu comentez personal, eu fiind din Tulcea... domnul Vintu poate sa spuna orice", a mai declarat Octavian Popa.

Tot miercuri a fost audiat la DNA, in dosarul lui Bogdan Olteanu, si deputatul Dan Motreanu. El a fost trimis in judecata de DNA in septembrie 2015, alaturi de deputatul George Scutaru, pentru spalare de bani, fiind acuzati ca au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finantarea campaniei electorale din 2008.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

In 2008, cand Bogdan Olteanu era presedinte al Camerei Deputatilor, din partea PNL, Dan Motreanu era secretar general al acestui partid.

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, eliberat recent din arestul preventiv si plasat in arest la domiciliu, are interdictie de a se intalni si a discuta cu mai multe persoane, printre care se numara parintii sai, dar si fosta lui sotie, care urmeaza sa fie audiati ca martori in dosarul de coruptie, in privinta modalitatii de dobandire a averii, potrivit deciziei instantei supreme.

Astfel, Olteanu trebuie ”sa nu comunice cu martorii deja audiati in cauza - Eftime Ionut Adrian, Ifteni Ion, Turcan Octavian, Sorin Enache, Liviu Mihaiu, Attila Korodi, Teodorescu Gheorghe, Zavaleche Cecilia, Pasti Vladimir Sergiu si Ghergut Dan Ion, cu suspectul Sorin Ovidiu Vintu si cu persoanele ce urmeaza a fi audiate - Olteanu Danut, Olteanu Ecaterina, Andone Cristina, Dragos Nedelcu, Sergiu Toader si Coconov Paul”.
Incalcarea acestei interdictii ar permite procurorilor DNA solicitarea schimbarii masurii arestului la domiciliu in cea a arestului preventiv.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Instanta suprema a admis contestatia lui Bogdan Olteanu la arestarea preventiva si a dispus, definitiv, inlocuirea acestei masuri cu arestul la domiciliu, de la 1 septembrie. Olteanu este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru ca ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Bogdan Olteanu a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie masura luata de magistrati pe 22 august de prelungire a arestarii preventive. La acea data, in timpul sedintei de judecata, apararea lui Bogdan Olteanu a invocat faptul ca suspectul este intr-o stare de bulversare emotionala si nu isi poate exercita asa cum se cuvine dreptul la aparare din arest.

Fostul viceguvernator al BNR a mai stat in arest la domiciliu si din 29 iulie pana in 12 august, cand a fost arestat preventiv. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 12 august, arestarea preventiva a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Citeste si:
Ovidiu Vîntu, despre scandalul de la Sectorul 1: Este clar o...
Sorin Ovidiu Vîntu, despre...

Procurorii au aratat, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii cu un elicopter pus la dispozitie de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. In urma discutiilor, omul de afaceri i-ar fi promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, sustin anchetatorii.

Citeste si:
Martor, noi informații în cazul asasinării din Arad
Noi informații în cazul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.