Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, in Senat, ca data de 11 decembrie aleasa pentru organizarea alegerilor parlamentare vine cu "mai multe inconveniente", avand in vedere ca in a doua jumatate a lunii lumea e mai preocupata "de sarbatori si de cadouri", iar parlamentarii vor trebui chemati din vacanta pentru a dezbate bugetul.

Tariceanu sustine ca organizarea alegerilor pe 11 decembrie ar putea duce la cresterea absenteismului.

"Democratia participativa pe care o avem sufera, in ultima perioada, printr-un nivel ridicat de absenteism. Cu cat mergem mai inspre iarna, cu atat nivelul de absenteism va fi mai mare din cauza conditiilor meteorologice", spune seful Senatului.

El adauga ca sunt si probleme de natura legala si constitutionala referitoare la constituirea Parlamentului si alcatuirea programului si coalitiei de guvernare, pentru ca procesul va dura, ceea ce va duce la un program de lucru care sa se intinda inspre sarbatori.

"Banuiesc ca va fi o coalitie si niciun partid nu va reusi sa obtina o majoritate absoluta. Asadar, o sa ne trezim intr-o perioada foarte proasta, banuiesc ca intre Craciun si Anul Nou, cu lucruri foarte importante, care necesita, in mod normal, o analiza profunda si nu o negociere in pripa. In Romania, in a doua parte a lunii decembrie, lumea e mai mult preocupata de sarbatori si de cadouri, ori noi avem de discutat lucruri importante care au ecou, reverberatii si consecinte pe termen lung — patru ani", a spus Tariceanu, intr-o declaratie sustinuta in Senat.

Seful ALDE aduce in discutie si problema bugetului, care "necesita un efort serios, consistent", si care se va transa abia in ianuarie, cand este vacanta parlamentara.

"Sigur ca putem sa convocam sesiune extraordinara si banuiesc ca aceasta va fi solutia. Cred ca ajungem la diverse formule care ies din cadrul normal numai pentru ca, prin HG care s-a dat, premierul pare sa incerce sa faca pe plac PNL", spune Tariceanu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, la TVR, ca partidele sunt constiente ca ar fi nevoie de o data sau de un reper fix pentru alegerile parlamentare, pentru ca data lor sa nu se apropie din ce in ce mai mult de sarbatori si pentru a evita calculele si "artificiile" in stabilirea lor, avand in vedere prevederile Constitutionale.

Ciolos a explicat ca motivul pentru care Executivul a anuntat data de 11 decembrie pentru alegerile parlamentare este ca data de 4 decembrie s-ar fi suprapus zilelor libere ale romanilor, iar mai devreme nu s-ar fi putut constitutional.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

"Primul weekend dupa 30 noiembrie (...) ar fi fost 4 decembrie, deci ar fi fost aceasta posibilitate. In niciun caz 27 noiembrie, pentru ca ar fi insemnat ca daca presedintele ar fi convocat Parlamentului nu mai tarziu de 20 de zile de la data alegerilor am fi intrat peste mandatul Parlamentului actual", a spus el.

Ciolos a afirmat ca romanii urmeaza sa aiba cateva zile libere la inceputul lunii decembrie, astfel incat nu ar fi fost oportun sa fie organizate alegeri.

"Obiectivul nostru a fost de a ne asigura ca un numar cat mai mare cu drept de vot sunt in situatia de a participa la vot", a adaugat premierul.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a anuntat, miercuri, ca alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 11 decembrie, urmand ca actul normativ care stabileste detaliile sa intre in vigoare la data de 12 septembrie.

Citeste si:
Suma medie pe care românii o cheltuie anual pe cadouri
Suma medie pe care românii o...

"S-a format o majoritate care sustine aceasta data, PNL, UDMR, PMP si UNPR. Sustineau data de 4 decembrie doar PSD si ALDE", a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Pana acum au fost discutate ca variante datele de 27 noiembrie, 4 decembrie si 11 decembrie, PSD dorind una dintre primele doua variante, in timp ce PNL a aratat ca alegerile nu pot fi organizate decat pe 11 decembrie, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.