Senatul Romaniei "respinge fara echivoc ca neavenite declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau", James Pettit, care a afirmat recent ca "Republica Moldova nu este Romania", si asteapta un raspuns "lamuritor" din partea SUA in legatura cu aceste afirmatii, potrivit unui proiect de declaratie a camerei superioare a Parlamentului, semnat de Calin Popescu Tariceanu.

"Senatul Romaniei respinge fara echivoc ca neavenite declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, indiferent daca acestea reprezinta o opinie personala sau pozitia oficiala a Guvernului sau Senatului SUA", se arata in acest proiect de declaratie, care a fost transmis spre informare Comisiei pentru politica externa si grupurilor parlamentare din Senatul Romaniei.

Intr-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, iar o evantuala unire "nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune". El a indemnat, insa, tara sa urmeze in continuare o cale europeana: "Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova."

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a transmis HotNews.ro un raspuns referitor la declaratiile ambasadorului american la Chisinau, James Pettit: "Statele Unite sprijina de multa vreme suveranitatea Republicii Moldova si integritatea sa teritoriala. SUA saluta Romania pentru leadership-ul de care a dat dovada continuu si pentru abordarea colaborativa in sprijinul dezvoltarii democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reforma si al continuarii procesului de integrare a sa in UE, in conformitate cu aspiratiile populatiei din Moldova", se arata in precizarile transmise HotNews.ro de biroul de presa al Ambasadei.

Iata mai jos proiectul de declaratie al Senatului Romaniei:

"Declaratiile ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, facute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversarii a 25 de ani de independenta a Republicii Moldova au fost primite cu surprindere, ingrijorare si o mare doza de insatisfactie de opinia publica din Romania.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

Surprinderea este cauzata de faptul ca afirmatii precum: "Unirea cu Romania, de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Republica Moldova....Republica Moldova nu este Romania, Republica Moldova are propria sa istorie si propriile provocari", vin din partea ambasadorului unei tari cu care Romania a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral si fata de care ne-am manifestat fara exceptie in mod loial si in spiritul respectului reciproc. Tematica abordata de domnul ambasador este una extrem de sensibila pentru orice roman, dar mai cu seama extrem de dureroasa. Ea readuce in memorie tragediile si umilintele pe care le-au indurat milioane de romani din Basarabia, teritoriu romanesc, in neagra perioada a stalinismului si hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, cand forta dreptului a fost inlocuita dreptul fortei.

Citeste si:
Tăriceanu cere o anchetă a Consiliului Concurenței, după ce s-au...
Tăriceanu vrea o anchetă a...

Surprinderea opiniei publice romanesti este cu atat mai mare cu cat in decembrie 1989, Congresul Deputatilor Poporului al URSS a acceptat si Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, iar in 1992, presedintele Boris Eltin a dispus declasificarea pactului, un fel de condamnare implicita a acestui act politic.

In declaratia sa, ambasadorul Pettit a specificat ca spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezinta "desigur politica noastra", adica, ale Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profunda ingrijorare pentru viitor. Sigur ca, din punctul de vedere al dreptului international, Romania a fost primul stat care a recunoscut si recunoaste in continuare fara rezerve statalitatea, suveranitatea si independenta Republicii Moldova. Aceasta stare de fapt nu va putea sa impiedice vreodata libera manifestare a aspiratiilor majoritatii cetatenilor Romaniei si Republicii Moldova spre unire. Or, declaratia ambasadorului american lasa sa se inteleaga foarte limpede ca SUA nu este favorabila si descurajeaza acum si in viitor revenirea Basarabiei la tara-mama.

Citeste si:
Parlamentul României planifică noi achiziţii pentru Senat şi Camera...
Parlamentul României...

SUA si-au castigat in timp reputatia de partener corect si loial in relatiile internationale cu aliatii sai, dar declaratiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite in relatiile bilaterale, ceea ce ar amplifica ingrijorarea noastra.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, parintii si bunicii nostri au trait zeci de ani cu speranta ca "vin americanii" si, odata cu venirea lor, Romania va iesi din sfera de influenta a Uniunii Sovietice si se va reorienta spre valorile democratiei si statului de drept. Sentimentele de simpatie pro-americane au fost transmise si generatiilor mai tinere si sunt impartasite de foarte multi romani, realitate vizibila azi la tot pasul. Nimeni insa nu credea ca "americanii", care au venit dupa atatia ani de asteptare, vor spune ca Stalin a avut dreptate atunci cand s-a inteles cu Hitler sa amputeze Romania. Cu atat mai mare este insatisfactia noastra.

Citeste si:
Ministrul Justitiei s-a intalnit cu ambasadorul SUA, la solicitarea...
Ministrul Justitiei s-a...

Senatul Romaniei, componenta a Parlamentului Romaniei, organul reprezentativ suprem al poporului roman, a adoptat aceasta Declaratie spre a fi transmisa Presedintelui SUA, Senatului SUA si Departamentului de Stat.

Senatul Romaniei asteapta un raspuns lamuritor din partea autoritatilor americane in legatura cu declaratiile ambasadorului James Pettit.

Senatul Romaniei respinge fara echivoc ca neavenite declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, indiferent daca acestea reprezinta o opinie personala sau pozitia oficiala a Guvernului sau Senatului SUA.

In numele Senatului Romaniei,
Calin Popescu Tariceanu,
Presedintele Senatului Romaniei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.