Premierul Dacian Ciolos a precizat, luni, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei, ca obiectivul Romaniei in ceea ce priveste Turcia este ca aceasta sa ramana o tara stabila in cadrul NATO, precum si un partener cheie al UE.

”In ceea ce priveste situatia din Turcia, obiectivul nostru major este sa avem o Turcie stabila in cadrul NATO si partener cheie al UE, ancorat in valorile noastre comune. Este importanta mentinerea parcursului democratic al Turciei, care ramane un actor indispensabil in efortul de asigurare a stabilitatii regionale. Sustinem acordarea atentiei cuvenite vecinatatii estice in cazul actiunilor externe ale UE, cu accent pe sustinerea partenerilor care doresc apropierea de UE”, a spus premierul.

El a subliniat ca este importanta sustinerea in continuare a parteneriatului estic ca instrument de actiune strategica a Uniunii, scrie News.ro.

”Romania va continua sa sprijine activ demersurile UE in contextul eforturilor multilaterale de stabilitate a situatiei din vecinatatea sudica”, a mai spus prim-ministrul.

Ciolos a precizat ca interesul Romaniei in cadrul NATO este de a intari rolul Aliantei pe planul apararii colective, ”cu atentie concentrata pe flancul est si de sud-est si implicit in zona Marii Negre”.

”Intentionam sa revitalizam industria de aparare si sa reusim sa producem echipamente si componente de inalta tehnologie, la standarde NATO, pe mai multe domenii precum aviatia sau comunicatia. (...) Dorim aprofundarea si continuarea parteneriatului strategic cu SUA, care e un pilon esential al politicii externe si de securitate national”, a mai spus Ciolos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.