Premierul Dacian Ciolos a participat, duminica, la ceremoniile organizate in Parcul Carol din Capitala alaturi de presedintele Klaus Iohannis si de alti oficiali unde a vorbit despre importanta istorica a deciziei luate in urma cu 100 de ani cand tara noastra a intrat in Primul Razboi Mondial, aratand ca Romania de astazi nu ar fi fost aceeasi fara sacrificiul miilor de eroi cazuti in lupta.

„Multe se pot schimba in viata unei natiuni, multe adevaruri pot fi uitate si multe greseli pot fi iertate. Ceea ce nu trebuie sa se schimbe in viata unei natiuni care se respecta este recunostinta pentru sacrificiul sutelor de mii de eroi tacuti, cazuti care i-au facut posibila existenta. Faptul ca stam astazi in fata dumneavoastra in calitate de reprezentanti ai unei tari independente, se datoreaza celor cazuti, dar si celor care au supravietuit razboiului pentru reintregire. Un razboi in care Romania a sperat si a disperat in egala masura, pentru a renaste mai apoi mai frumoasa ca niciodata gratie sacrificiului ultim al celor pe care ii cinstim astazi”, a spus premierul.

Dacian Ciolos a aratat ca, indiferent cat de abili si daruiti ar fi fost politicienii, nimic nu ar fi fost posibil fara sacrificiul suprem al militarilor romani.

„Fara eroii de la Turtucaia, de pe Valea Prahovei si de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Marasti, Marasesti si Oituz nicio circumstanta externa nu putea fi valorificata si niciun om politic, oricat de daruit ar fi fost el, nu ar fi putut obtine nimic. Statul roman de dupa 1918 nu este rezultatul unor intamplari dramatice din viata altor popoare, asa cum a fost revolutia rusa sau infrangerea puterilor centrale in razboi. Romania unita este rasplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenusa infrangerilor din 1916, care a stiut si a putut sa porneasca din nou la lupta, sustinand prin forta armelor si curajul soldatilor sai, aspiratiile legitime ale teritoriilor locuite de romani. Lor, celor care sunt comemorati astazi, eroilor cazuti in alte razboaie ale Romaniei, dar si veteranilor le datoram nu doar recunostinta”, mai spus Dacian Ciolos.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Premierul a mai spus ca victimele razboaielor nu trebuie rasplatite doar prin ganduri pioase ci mai ales prin fapte.

„Astazi, cand marcam un secol de la intrarea Romaniei in marele razboi, trebuie sa reflectam cu totii, mai mult ca oricand, la acest moment dar sa si actionam astfel incat toti cei ce s-au sacrificat sa fie rasplatiti nu doar prin ganduri pioase, ci mai ales prin fapte. Mostenirea lasata de eroii razboiului pentru intregire trebuie pastrata, ingrijita si respectata de urmasi. O Romanie moderna si prospera, care stie sa isi respecte cu adevarat eroii prim ganduri si fapte a fost si este visul si dorinta fiecaruia din soldatii romani care au plecat, pleaca sau vor pleca la lupta oriunde ii trimite tara”, a adaugat Dacian Ciolos.

In Primul Razboi Mondial, Romania a fost tara neutra, in perioada 28 iulie 1914 - 27 august 1916, tara beligeranta de partea Antantei, in perioada 27 august 1916 - 27 noiembrie 1917, tara in stare de armistitiu, in perioada 27 noiembrie 1917 - 7 mai 1918, tara necombatanta in perioada 7 mai 1918 - 9 noiembrie 1918 si tara beligeranta de partea Antantei, in perioada 9 noiembrie 1918 - 11 noiembrie 1918. Decizia de intrare a Romaniei in Primul Razboi Mondial a fost adoptata in cadrul unui Consiliu de Coroana care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Cum s-a schimbat iubirea în ultimii 100 de ani?
Cum s-a schimbat iubirea în...

Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii din Basarabia a proclamat unirea cu Romania cu o majoritate a voturilor. Pe 14 octombrie, reprezentantii populatiei din Bucovina au votat pentru unirea cu Tara (unirea realizandu-se pe 15 noiembrie), iar pe 1 decembrie si reprezentantii romanilor si sasilor din Transilvania au adoptat proclamatia de la Alba Iulia de unire cu Regatul Roman.

Tratatul de la Versailles a recunoscut toate proclamatiile de unire, in conformitate cu dreptul la autodeterminare stabilit de Declaratia celor 14 puncte ale presedintelui american Thomas Woodrow Wilson.

Pe 27 august, Romania declara razboi Austro-Ungariei, iar trupele romane trec Carpatii in Ardeal. Initial, armata a reusit sa impinga trupele austro-ungare catre Ungaria, dar dupa doua saptamani, interventia trupelor germane pe frontul Carpatilor, sub conducerea generalului Erich von Falkenhayn, a stabilizat frontul.

Citeste si:
10 personalități care au contribuit la formarea României de astăzi
10 personalități care au...

Marea Unire a fost realizata cu pretul unor pierderi terifiante. Circa 220.000 de soldati romani au murit in campaniile din 1916 si 1917, un numar foarte mare pentru o tara relativ mica in comparatie cu adversarii cu care s-a confruntat, insa tratatele de la Versailles si Trianon au consfintit unirea cu Romania a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.