Fostul presedinte Traian Basescu ii ataca pe presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si fostul premier Vctor Ponta, dupa ce acestia l-au atacat pe tema justitiei, scrie dcnews.ro.

"Ponti si Tariceni

Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu si Doctor Victor Viorel Ponta nu mai contenesc in ultima vreme acuzandu-ma si criticandu-ma ca, in timpul mandatului meu, am consolidat, am facut puternice si am scos de sub influenta politica institutii ca DNA, SRI, ICCJ, Parchet General, ANI etc.

Ce nu inteleg Tariceanu si Ponta este faptul ca Romania avea si va avea nevoie ca aceste institutii sa fie consolidate, puternice si independente de influenta politica.

Marea problema este insa ca sefii acestor institutii, incepand cu 2015, au abuzat si de independenta, dar si de puterea institutiilor pe care le conduceau. Au calcat in picioare dreptul la aparare prin arestari preventive abuzive, au calcat in picioare dreptul la un proces corect, au calcat in picioare drepturile fundamentale, au calcat in picioare legea incepand sa compromita incet, dar sigur, chiar ideea de justitie.

Dupa mine, Tariceanu si Ponta viseaza la revenirea institutiilor de forta sub control politic, precum in vremea lui Adrian Nastase. Ar fi o catastrofa pentru functionarea statului de drept.

Solutia corecta este ca aceste instituti, Parchetul General, DNA, SRI, ICCJ, ANI sa-si consolideze puterea prin deplina respectare a legii, prin eliminare abuzurilor din activitatea lor si sa respecte cu sfintenie drepturile fundamentale, plecind de la premisa ca si un criminal are dreptul la o ancheta si la un proces corect. Pentru asta militez si voi milita eu.

Altfel, tot efortul care m-a costat doua suspendari va fi risipit si, in cativa ani, institutiile vor ajunge din nou controlate politic ca pe vremea lui Nastase, pentru ca printre cei care voteaza legi sunt zeci, sute de Ponti si Tariceni.

PS –1. Exemple de incalcari grave ale dreptului la un proces corect: spectacolul catuselor din fata sediului DNA, arestarile preventive abuzive, denunturi mincinoase facute sub presiunea arestului preventiv, disjungeri care au ca obiectiv pe unii sa-i infunde, iar pe altii sa-i salveze, practica multor procurori de a administra probe numai in acuzare, dar nu si in aparare, asa cum cere legea, redari falsificate ale unor inregistrari, transmiterea selectiva de documente din dosarele suspectilor catre presa, cifre false voit umflate in rechizitorii legate de pagube, refuzul instantelor de a accepta expertize independente pentru stabilirea prejudiciilor, mafioti lasati de DNA si cu libertatea si cu banii furati (vezi Dinu Pescariu, Claudiu Florica, Dragos Dobrescu etc, etc).

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

2.Pentru toti cei care sustin in spatiul public ca in timpul mandatului am folosit institutiile de forta in lupta politica, le spun simplu: mintiti cu nerusinare si o faceti din lasitate", a scris Basescu pe pagina de Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.