Presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania, Sorin Cimpeanu, a declarat, marti, la Galati, ca anul acesta vor fi sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, fiind primul an dupa 1990 in care numarul acestora a coborat atat de mult, ceea ce reprezinta o provocare pentru universitati in privinta ocuparii locurilor.

Sorin Cimpeanu a declarat, in deschiderea Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment care se desfasoara la Galati, ca Romania se confrunta cu o scadere demografica, iar anul acesta numarul de absolventi de liceu va fi sub 100.000.

"Ne confruntam cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 - 10.000 in sesiunea de toamna, insa, oricum vom avea sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat. Este primul an dupa 1990 in care coboram sub 100.000 si am avut ani cu peste 200.000 de absolventi. Este o provocare, iar deja universitatile simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reusit sa-si ocupe toate locurile de studii cu licenta si masterat din primele zile de admitere, dar acest lucru nu s-a intamplat la multe universitati din tara. Iar acest lucru va constitui din ce in ce mai mult o problema de cantitate mai ales ca pentru 2020 ne-am propus sa avem un anumit procent al absolventilor de invatamant superior care oricum este mult sub ce si-a propus Uniunea Europeana", a declarat Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania.

Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ulterior ca aceasta problema demografica nu poate fi rezolvata de universitati sau de ministerul pe care il conduce, transmite HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.