Aceasta suma reprezinta prima transa din imprumutul acordat de Romania pentru reformarea Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat eliberarea primei transe, in valoare de 60 de milioane de euro, in data de 24 august 2016, din asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova.

Acordul privind asistenta financiara rambursabila dintre Romania si Republica Moldova, in suma de pana la 150 milioane euro, a fost ratificat prin Legea nr. 91/6 mai 2016, asa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-ministrii Romaniei si Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016.

Prin schimbul de scrisori, cele doua parti au convenit o serie de obligatii din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei transe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la una acord cu FMI, initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova pentru solutionarea acestor aspecte.

Stadiul progreselor in indeplinirea masurilor si conditionalitatilor mentionate a fost urmarit prin schimburi de scrisori intre cele doua parti. Urmare a solicitarii partii romane, in data de 29 iulie 2016, a fost primita scrisoarea premierului de la Chisinau de notificare si confirmare a obtinerii acordului la nivel tehnic (staff level agreement) intre Republica Moldova si Fondul Monetar International, se arata in comunicatul remis catre 9AM.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.