Inca 21 de noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate, 12 dintre acestea fiind medicamente prescrise prin Programul national de oncologie.

Masura are scopul sa asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.

Guvernul a aprobat astazi o Hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Noile medicamente introduse in lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate in principal tratamentului pacientilor cu afectiuni oncologice (12 molecule), cu mentiunea ca 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigura tratamentul bolilor rare, fara alternativa terapeutica). De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate si gratuite molecule destinate urmatoarelor arii terapeutice: scleroza multipla, spondilita ankilozanta, diabet zaharat, boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza pulmonara idiopatica, keratoza actinica, prevenirea bolilor cardiovasculare majore si angina pectorala cronica.

Unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienti in cel mai scurt timp, iar altele imediat dupa alcatuirea protocoalelor terapeutice de catre comisiile de specialitate abilitate.

Astfel, se are in vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afectiuni in stadii evolutive de boala pentru care in prezent nu exista alternativa terapeutica, in contextul implementarii unei liste de medicamente care sa raspunda acestor cerinte prin raportare la fondurile alocate cu aceasta destinatie.

Introducerea celor 21 de noi denumiri comune internationale in tratamentele prescrise pacientilor pe liste compensate si gratuite se face cu incadrarea in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobat pentru 2016, se relateaza intr-un comunicat de presa al Guvernului remis catre 9AM.ro.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.