In Monitorul oficial de marti (26 iulie 2016), a fost publicata o modificare foarte importanta in domeniul cooperativei agricole. In afara unui cadru organizatoric superior, legea aduce si multiple facilitati fiscale pentru cooperatie sau membrii cooperatori.

"Au trecut 26 ani de la Revolutie si descoperim beneficiile Cooperativei Agricole de Procesare", spune consultantul fiscal Adrian Benta. Legea nr. 164/2016 aduce una dintre cele mai asteptate masuri pentru stimularea agriculturii, modernizand cadrul cooperatiei in agricultura si aducand importante beneficii fiscale.

Potrivit documentului, legea defineste cooperativele agricole in functie de persoanele fizice ce se asociaza, respectiv in functie de calitatea asociatilor, astfel:
1) cooperative agricole de gradul I - fondate de persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, definite conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatii economice de catre persoanele fizice.

Observam ca aceste cooperative sunt infiintate de persoane fizice atat ca simpli cetateni, cat si de persoane fizice ce au dreptul sa desfasoare activitati autorizate.

2) cooperative agricole de gradul II - ce sunt infiintate de persoane juridice si persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

Membrii cooperativei, daca sunt microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru productia valorificata catre cooperativa agricola.

Citeste continuarea pe: HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.