Legea nr. 155/2016 prin care se modifica prevederile art.56 si 57 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi pusa in aplicare incepand de luni, 25 iulie 2016.

Potrivit noilor prevederi legale, stagiul de cotizare pentru persoanele prevazute la art. 30, alin. (1) litera a, unde se incadreaza si cei care lucreaza in sistemul minier, revine la 20 de ani.

Legislatia initaila care prevedea acest lucru a fost modificata in anul 2010 prin scandalosul vot parlamentar numarat ”din doi in trei” de fosta presedinta a Camerei Deputatilor Roberta Anastase, la solicitarea guvernului PD-L. Astfel, Legea pensiilor anula stagiul de cotizare de 20 de ani pentru pensionarii din minerit, acestia fiind obligati la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani.

”Ma bucur ca am reusit sa imi inchei activitatea de deputat respectandu-mi toate promisiunile. Modificarea Legii pensiilor prin revenirea la stagiul de cotizare de 20 de ani a fost unul din cele mai importante proiecte din cariera mea de deputat. Aceasta lege va determina o crestere semnificativa a pensiilor persoanelor care au lucrat in minerit si nu pot decat sa fiu mandru ca am reusit sa duc la bun sfarsit ceea ce le-am promis minerilor Vaii Jiului, si in aceasta directie. Mai mult, printr-un amendament pe care l-a adus la proiectul legislativ, de prevederile acestei legi vor beneficia si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis dupa 1 ianuarie 2011, daca depun o cerere, in acest sens, la Casa Teritoriala de Pensii”, spune fostul deputat Cristian Resmerita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.