Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat miercuri pentru 20 septembrie solutionarea exceptiei privind dispozitiile din Codul civil referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, ridicate intr-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT, informeaza Agerpres.

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin. (2): Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat miercuri ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex, transmite HotNews.

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protectie", a declarat Asztalos Csaba, la audierile de la CCR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.