Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca ea nu a “ordonat” taierea vreunui copac din Bucuresti, in zona Kiseleff fiind indepartati arbori “care nu s-au acomodat la clima si poluarea zonei”. Fostul candidat USB la Primaria Sectorului 1, Clotilde Armand, a scris, pe pagina de Facebook, ca mai multi cetateni i-au semnalat taieri masive de copaci in zonele Kiseleff, Cismigiu si Parcul IOR.

In urma reactiilor aparute pe retelele de socializare, primarul Gabriela Firea a afirmat ca “nu a «ordonat» nici in scris, nici verbal taierea vreunui copac din Bucuresti”, actiunea de depistare si inlaturare “a copacilor batrani sau bolnavi in procente cuprinse intre 80-100%” fiind realizata de catre Administratiile Domeniului Public din cele sase sectoare ale Capitalei, precum si de administratorii spatiilor verzi din Bucuresti, de stat sau private.

“Directia Generala de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, aceasta actiune, in urma numeroaselor sesizari si plangeri venite din partea asociatiilor de locatari sau proprietari ori a cetatenilor, deoarece acesti arbori au devenit un pericol pentru populatie: numai in ultima perioada, 7 copii au ajuns la spital pentru ca au fost loviti de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, in timpul unei vijelii, peste o masina. Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu si a li se raspunde oricaror intrebari legate de acest subiect”, a spus Gabriela Firea, potrivit NEWS.ro.

Primarul Capitalei a aratat ca, in luna septembrie, vor fi plantati alti arbori, in locul celor care acum s-au taiat, “pentru ca devenisera un pericol pentru oameni”.

“Cei care au acuzat ca se taie copaci tineri si sanatosi sunt invitati la Primaria Generala pentru a vedea documentele care atesta ca lucrurile nu stau asa. In special in zona Kiseleff, sunt arbori care nu s-au acomodat la clima si poluarea zonei, din aceasta cauza acestia s-au degradat, devenind un pericol pentru cetateni”, a mai spus Firea.

Primarul Capitalei a precizat ca a castigat alegerile cu un Program de Guvernare Locala care garanteaza extinderea spatiilor verzi din Bucuresti “si acest deziderat se va indeplini, cu certitudine, in paralel cu garantarea securitatii si sanatatii bucurestenilor".

Precizarile au fost facute dupa ce Clotilde Armand, care a candidat din partea USB la Primaria Sectorului 1, a scris, pe pagina de Facebook, vineri, ca mai multi cetateni i-au semnalat taieri masive de copaci in zonele Kiseleff, Cismigiu si Parcul IOR.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

“Intr-un oras ca Bucurestiul, care este al doilea cel mai poluat oras dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres fata de protejarea spatiului verde este inadmisibil. USB cere doamnei primar Gabriela Vranceanu Firea sa opreasca imediat aceste defrisari si sa prezinte cetatenilor o informare completa asupra numarului total de copaci taiati si motivul pentru care acestia au fost taiati de la radacina. Reamintim faptul ca lucrarile de toaletare a arborilor pentru indepartarea ramurilor batrane sau bolnave nu trebuie sa depaseasca 30% din coroana copacului, altfel existand riscul uscarii arborelui”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Clotilde Armand ii cere primarului Gabiela Firea sa prezinte in cel mai scurt timp in Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spatiului verde a orasului si de extindere a acestuia. Ea precizeaza ca, ptrivit datelor Institutului National de Statistica, Bucurestiul avea doar 21,4 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor in 2014, fata de cerinta europeana de minimum 26 de metri patrati.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

“De asemenea, trebuie spus ca doar cinci orase resedinta de judet din Romania respecta norma europeana privind spatiile verzi - Slobozia, Miercurea Ciuc, Bistrita, Craiova si Suceava”, a precizat Clotilde Armand.

Clotilde Armand si mai multe persoane constituite in Grupul Consilierilor Locali ai USB in Consiliul Local al Sectorului 1 au transmis, vineri, Serviciului Intretinere, Amenajare Spatii Verzi si Tratamente Fitosanitare din cadrul Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti o cerere prin care au solicitat oprirea de indata a lucrarilor de toaletare sau defrisare a vegetatiei din Gradina Cismigiu, monument clasa A, si Parcul Herastrau, monument clasa B, precum si “crearea unor conditii de legalitate pentru executarea lucrarilor de interventie”.

“Parcurile si gradinile care fac subiectul acestei petitii sunt monumente istorice, fiind inscrise pe Lista monumentelor istorice a Municipiului Bucuresti. In data de 06.07.2016, au fost constatate lucrari de interventie asupra vegetatiei din aceste parcuri. Interventia asupra mai multor arbori monument sau aflati in cadrul parcurilor sau gradinilor monument va conduce la o reconfigurare a spatiilor verzi avute in vedere. Prin urmare, este necesara conditionarea suplimentara a efectuarii lucrarilor de intretinere a materialului dendrologic de respectarea indicatiilor prevazute in PUZ Zone protejate incidente sub supravegherea unei comisii constituite din specialisti si in niste parametri clar definiti printr-un memoriu. In acest context, se impune realizarea unui cadru legal si tehnic oportun pentru efectuarea interventiilor asupra vegetatiei mentionate”, se arata in cerere.

Citeste si:
Val de reacții din partea românilor după moartea lui Mihai Șora
Val de reacții din partea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.