Politica 7 Iulie 2016 17:15
Romanii vor putea cumpara titluri de stat, in perioada 11-29 iulie, prin intermediul programului Fidelis Centenar, care a fost lansat, joi, de Guvern. Aceste obligatiuni reprezinta o modalitate de economisire mai avantajoasa decat depozitele bancare.

Valoarea nominala este de 100 de lei, iar scadenta este la doi ani, ceea ce inseamna ca participantii isi vor incasa banii in 2018, arata Ministerul Finantelor. Perioada a fost aleasa special pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918.

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica, sunt practic imprumuturi ale statului, relateaza Ziare.com.

Acestea pot fi achizitionate de la ghiseele celor patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.

Iata ce pasi trebuie urmati:

1. Cumparatorii interesati trebuie sa se prezinte la una dintre bancile care distribuie emisiunea de titluri de stat si sa precizeze numarul de titluri de stat pe care doresc sa le cumpere. Prezinta angajatului bancii documentele de identificare (carte de identitate, pasaport, etc) si dovada platii titlurilor de stat, in cazul in care plata s-a facut printr-o alta banca.
2. La subscriere, cumparatorii sunt obligati sa ofere datele contului bancar personal sau, in cazul in care nu au un cont bancar deschis, sa deschida unul la oricare banca.
3. Dupa realizarea subscrierii, angajatul bancii va inmana investitorului 2 exemplare ale formularului de subscriere.
4. Cumparatorul va verifica datele preluate in formularul de subscriere: datele de identificare, numarul de titluri subscrise si contul bancar in care se vor efectua platile.

Cine poate cumpara titluri de stat: Persoane fizice rezidente si nerezidente cu varsta de cel putin 18 ani, conform conditiilor impuse de Guvernul Romaniei.

Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, Ministerul Finantelor va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise.

Exista un singur risc

Titlurile de stat vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), asa ca pretul lor va fluctua, in functie de conditiile din piata, valoarea putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea initiala de 100 de lei.

Astfel, persoanele care vor dori sa vanda titlul de stat inainte de scadenta (2018) vor putea face asta doar pe bursa si exista riscul ca pretul titlului sa scada sub 100 de lei, cat a dat pe el investitorul cand l-a cumparat de la banca, arata Business Magazin.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Astfel, daca un investitor a cumparat titluri de 1.000 de lei si peste un an pretul pe bursa este de 990 de lei, din vanzare respectivul investitor va raporta o pierdere de 1%.

Daca vanzarea titlului se realizeaza dupa ce a incasat dobanda de 2,15%, atunci castigul real ajunge la 1,15%.

Similar, daca pretul titlurilor va creste pe bursa, atunci va creste si castigul.

Finantele au mai organizat o emisiune de titluri de stat si in 2015, insa aceasta nu a avut succesul scontat, din cauza ca pretul nominal a fost de 1.000 de lei/titlu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.