Politica 5 Iulie 2016 14:15
Primul-ministru a mai spus ca ”dezvoltarea economica este, de fapt, mai mult decat economie, ci o forma de asumare a unui proiect de societate”.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, in cadrul lansarii proiectului de tara ”Romania competitiva”, ca atunci cand deciziile nu sunt luate in interes public, colectiv sau nu sunt asumate la nivel societal, riscul este de a aluneca, inevitabil, spre cei care pozeaza cu talent in a sti sa identifice problemele, fara insa a demonstra ca sunt detinatori de solutii”, si ca, ”in felul acesta, alunecam spre populism si xenofobie”.

Premierul a afirmat in discursul sau ca mediul economic a inceput sa se organizeze, in ultima perioada, si are acum maturitatea pentru a propune repere asumate de catre decidentii publici, din nevoia de predictibilitate.

”Dupa o perioada de pregatire, Guvernul intra intr-o perioada noua, aceea a livrarii de rezultate”, a anuntat primul-ministru, precizand ca Executivul a urmarit sa deblocheze proiecte care stagnau si sa puna bazele unor reforme solide si ale unor programe care sa ajute la dezvoltarea Romaniei.

Dacian Ciolos a afirmat ca proiectul prezentat astazi este gandit in acest spirit si este menit in primul rand sa ”deblocheze energii de dezvoltare”. ”El vine cu propuneri si cu raspunsuri care contureaza tara in care vrem sa traim, sa muncim sau sa ne intoarcem, pentru cei care au ales o viata departe de casa”, a adaugat Ciolos.

BREXIT-ul trebuie luat in calcul

Potrivit premierului, intre timp au aparut elemente noi in ecuatie, facand referire la contextul geopolitic european, care s-a complicat. ”Strategiile si actiunile noastre trebuie acum calibrate pentru a raspunde provocarilor si a valorifica oportunitatile, in timp real. Trebuie sa actionam si sa luam decizii si in functie de realitatile care apar pe termen scurt”, a aratat el, mentionand ca Uniunea Europeana se pregateste de un proces de adaptare si dezvoltare post-Brexit.
Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Ciolos a apreciat ca ”o conditie preliminara pentru a lua parte eficient la procesul de evolutie europeana care va urma este in primul rand sa stim ce vrem de la noi insine, la noi acasa” si ”sa ne definim obiectivele si sa le asumam ca un obiectiv al nostru”.

”Dupa aproape zece ani de membri ai UE, stim acum care sunt datele problemei, care este contextul european in care va trebui sa evoluam si putem fi, de data aceasta, parte activa a acestei evolutii. Asta presupune, inca o data, sa stim ce ne asumam, la noi acasa. Atunci cand deciziile nu sunt luate in interes public, colectiv, sau asumate la nivel societal, riscul este de a aluneca, inevitabil, spre cei care pozeaza cu talent in a sti sa identifice problemele, fara insa a demonstra ca sunt detinatori de solutii”, a spus Dacian Ciolos, potrivit NEWS.ro.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

El a adaugat ca, ”in felul acesta, alunecam spre populism si xenofobie”.

Potrivit primului-ministru, Romania beneficiaza de ”cele mai ample garantii de securitate si stabilitate economica pe care le-a avut in istorie”.

”Acest statut privilegiat ne obliga pe toti cei care astazi suntem temporar in functii de decizie sa facem tot ce tine de noi pentru ca Romania sa profite de aceasta sansa istorica pe care o are. Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor, De aceea, trebuie sa ne asumam impreuna niste valori si linii de actiune care sa ne dea incredere ca putem duce un proiect pana la capat”, a mai declarat premierul Dacian Ciolos.

El a mai spus ca ”esential pentru succesul acestui demers al Executivului va fi asumarea de catre decidentii politici a rezultatelor si concluziilor discutiilor, sperand totodata in implicarea lor, in procesul de reflectie”.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Potrivit lui Dacian Ciolos, Guvernul propune acum spre dezbatere proiectul ”Romania competitiva”, pentru ca in ultimele luni a pus ”bazele solide pentru majoritatea conditiilor esentiale, astfel incat acest proiect sa poata demara”.

”Am actionat pe anumiti catalizatori despre care se vorbeste in document, acele butoane care declanseaza un efect de domino, o serie de reforme si initiative, fara de care Romania competitiva nu poate exista”, a spus Ciolos.

El a enumerat printre aceste butoane declansatoarepachetul de simplificare si debirocratizare, adoptat saptamana trecuta in Guvern si care poate sta la baza altui mod de a face administratie publica in raport cu cetateanul si mediul de afaceri.

”Am lansat un alt pachet de legi privind achizitiile publice, finalizat si el, o noua paradigma, bazata pe transparenta si eficienta in cheltuirea banului public, o piata care reprezinta peste 15 miliarde de euro, am lansat facilitati fiscale pentru toti cei care lucreaza in centre de cercetare aplicata”, a mai spus Dacian Ciolos.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „O să rup lanțul foștilor președinți PSD care și-au...
Marcel Ciolacu: „O să rup...

Premierul a mentionat si legislatia care este in dezbatere pentru invatamantul profesional dual, care va pune baze noi, care sa ofere si specializari profesionale si grade de formare, astfel incat sa se mearga pana la nivelul de tehnicieni superiori, formati in acest sistem de invatamant.

Ciolos a precizat si cadastrul general, care apare intr-o Ordonanta de urgenta care prevede masuri de accelerare a inregistrarii imobilelor in cartea funciara, si sistemul de cadastru.

”Toate aceste elemente sunt catalizatori care odata activi vor permite sa mobilizeze alte energii si resurse pentru dezvoltare”, a mai declarat Dacian Ciolos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.