Politica 5 Iulie 2016 11:00
Prima zi a Forumului Administratiei Publice Locale s-a bucurat de prezenta oficialilor romani la cel mai inalt nivel si de o larga participare a reprezentantilor administratiei publice locale si ai structurilor asociative ale acestora: prefecti, primari ai comunelor, oraselor si municipiilor, presedinti ai consiliilor judetene. Un interes la fel de mare au aratat ambasadorii, reprezentantii mediului academic si ai organizatiilor non-guvernamentale, invitati la eveniment.

Evenimentul este organizat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la Palatul Parlamentului, in perioada 4-5 iulie 2016. In deschiderea Forumului, prim-ministrul Romaniei Dacian Ciolos, viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si presedintii structurilor asociative ale administratiei publice locale - Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania, au vorbit despre importanta unui parteneriat transparent si durabil al Guvernului cu administratia publica locala.

In opinia prim-ministrului Romaniei, Dacian Ciolos, „pentru a avea politici publice bazate pe o intelegere a nevoilor reale ale oamenilor, o administratie performanta, in serviciul cetatenilor, o guvernare deschisa si eficienta, este nevoie de un parteneriat durabil si transparent intre guvern si autoritatile locale. La forumul de astazi am deschis discutia despre proiecte de interes national, dar care, in acelasi timp sunt si de utilitate maxima la nivel local. Este si o oportunitate de dialog despre masurile pe care le putem lua pentru a schimba lucrurile, pentru a face ca lucrurile sa evolueze acolo unde ele nu functioneaza suficient de bine, pentru ca, in mod cert, avem nevoie de schimbare. Asa cum avem nevoie de schimbare si de evolutie in administratia publica la nivel central, avem nevoie si la nivel local, si cred ca aceasta schimbare, ca sa nu ramana doar pe hartie, are nevoie de parteneriatul dumneavoastra”.

La randul sau, viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a subliniat ca ‪‎parteneriatul real intre Guvern si administratia locala presupune incredere reciproca si deschidere, prin institutionalizarea dialogului si exercitiul transparentei: „Am vrut sa ne vedem cu dumneavoastra si sa lucram impreuna la o guvernare parteneriala. Eu cred ca, timp de 26 de ani, guvernele centrale au ramas datoare guvernarii locale. Nici n-am teoretizat, nici n-am conceptualizat foarte bine pana acum ce inseamna o guvernare locala, cum folosim puterile locale, cum respectam puterile locale si cum le oferim independenta si autonomie. Este important sa vedem in ce masura administratia locala si administratia centrala pot participa la dezvoltare, pot fi actori importanti ai dezvoltarii. Este adevarat ca mediul privat sustine dezvoltarea economica, dar o dezvoltare sistematica, planificata, nu poate fi facuta fara administratie”.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Vasile Dincu a subliniat care sunt beneficiile acestei colaborari: administratia locala afla in ce fel actualul Guvern poate sprijini alesii locali pentru concretizarea proiectelor de dezvoltare locala, ce planuri, strategii, programe de dezvoltare si finantare pot accesa pentru a dezvolta localitatile si judetele pe care ei le administreaza. In acelasi timp, Guvernul identifica problemele cu care se confrunta autoritatile publice in realizarea acestor programe.

„S-a incheiat un mandat al administratiei locale si am vrut ca in acest moment, cand se deschide un nou ciclu pentru administratia locala, iar in toamna si unul pentru administratia centrala, cand va veni un nou guvern si un nou parlament, sa aducem cateva instrumente, strategii pe care noi le lansam cu ocazia acestui forum, proiecte de legi, proiecte de ordonante si alte sisteme de planificare. Incercam sa luam punctul de vedere al opiniei publice, punctul de vedere al cetatenilor, este important sa vedem in ce masura ei sunt satisfacuti de eficienta guvernamentala. Si noi, prin dvs, incercam sa cuantificam acest aspect. Ministrii guvernului, carora le multumesc ca au acceptat sa vina langa noi, vor fi prezenti la ateliere si vor raspunde cu eficienta si la intrebarile dvs. practice”, a precizat ministrul dezvoltarii regionale.

Citeste si:
Grindeanu: Proiecte de mică amploare, precum centuri ocolitoare,...
Grindeanu: Proiecte de mică...

Presedintii structurilor asociative ale administratiei publice locale prezenti la deschiderea Forumului au vorbit despre obiectivele administratiei publice locale: modernizarea statului prin descentralizare, ghiseul unic, consolidarea autonomiei locale in Romania, elaborarea codului finantelor publice locale, consultarea autoritatilor publice locale in toate chestiunile care le privesc in mod direct, modificarea si completarea Legii administratiei publice locale si un sistem de salarizare echitabila pentru administratia publica locala.

Prezentand Strategia de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei (SDTR), viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a pus accentul pe nevoia crearii mecanismelor de descentralizare a puterii si a resurselor, astfel incat acestea sa fie distribuite in functie de nevoile reale de investitii, identificate in urma unor cercetari aplicate: “Exista deficiente pe care nu le-am putut rezolva in cele 8-9 luni de guvernare - ca, de exemplu accelerarea unei proceduri legate de zonele metropolitane. De multe ori dumneavoastra, primarii, spuneti ca sunteti prea mici pentru proiecte mari, dar cu ajutorul Guvernului se pot gasi resurse si pentru proiectele mari. Vrem sa facem cooperare descentralizata, schimb de retete de succes, pentru ca de multe ori administratia locala e mai creativa decat administratia centrala, iar noi vrem sa premiem proiectele dvs. de succes. Vrem sa luam in calcul planurile de actiune locala, atunci cand facem strategiile nationale. Am preluat deja foarte multe experiente si observatii din teritoriu”.

Citeste si:
Cum îți poți recupera banii din amenzile pentru formularul PLF
Cum îți poți recupera banii...

Tot cu privire la SDTR, Mihaela Vrabete, secretar de stat in MDRAP, a evidentiat cateva dintre tintele Strategiei pentru orizontul 2035:

  • 0 localitati lipsite de infrastructura tehnico-edilitara,
  • 1 hub portuar de importanta internationala,
  • cate 6 poli de excelenta rurala in fiecare judet,
  • 7 spitale regionale,
  • 8 poli tehnologici dezvoltati (in principalele centre universitare si CDI – Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara),
  • 9 parcuri industriale si stiintifice dezvoltate,
  • o noua hidrocentrala pe Dunare,
  • 12 centuri ocolitoare pentru orase resedinta de judet,
  • platforme intermodale dezvoltate,
  • 14 statiuni balneare incluse in circuitele turistice internationale,
  • 15 sisteme urbane create la nivel national,
  • 16 situri industriale reabilitate,
  • centre istorice renovate/ regenerate,
  • infrastructura pentru reciclarea deseurilor dezvoltata,
  • retea de statiuni/localtati turistice dezvoltate,
  • 20 de parcuri naturale incluse in reteaua turistica internationala,
  • constituirea a cel putin 4 zone metropolitane competitive la nivel european,
  • Bucuresti 2035 – transformarea Capitalei intr-un pol competitiv la nivel european.

Prezentarile in plen au continuat cu ateliere de lucru in care reprezentantii MDRAP si ai altor ministere au discutat cu invitatii despre dezvoltare economica si strategii nationale in sprijinul autoritatilor locale, finantari prin fonduri europene si de la bugetul de stat pentru dezvoltare locala si regionala, cadastru, amenajarea teritoriului, urbanism si dezvoltare durabila, directii strategice in agricultura si dezvoltare rurala.
Citeste si:
Ciolacu spune că PSD are mai multe variante pentru propunerea de...
Ciolacu spune că PSD are mai...

Forumul continua si azi, marti, 5 iulie, cu dezbateri pe temele Transparenta si managementul functiei publice in administratia publica locala, Descentralizare si autonomie locala, Codul Administrativ si Codul de procedura Administrativa. E.S. Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, prim-ministrul Romaniei Dacian Ciolos si viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, vor prezenta concluziile la incheierea evenimentului (ora 14.30).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.