Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat marti, dupa ce a fost prezent la primul termen de judecata din dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, ca masina luata de DIPI a fost cumparata legal, nu este a lui, ci a Ministerului de Interne si se gaseste in garajul MAI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput marti judecarea dosarului privind masina de lux cumparata de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosita de Gabriel Oprea, in perioada in care acesta era vicepremier si ministru al Afacerilor Interne.

Gabriel Oprea a spus, dupa ce a fost prezent la sedinta de judecata, ca masina cumparata de DIPI nu este a lui, ci a Ministerului de Interne.

“In mandatul meu de ministru al Internelor s-au achizitionat legal 5.000 de masini. Acea masina a fost luata legal de DIPI, pentru a operationa o structura de paza demnitari. Nu este masina mea, este masina Ministerului de Interne, se gaseste in garaj”, a declarat Oprea.

In 11 mai, procurorii DNA i-au trimit in judecata pe Gabriel Oprea si pe fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob.

Senatorul Gabriel Oprea este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fapta pe care ar fi comis-o cand era viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne.

Gheorghe Nicolae, la data faptelor sef al DIPI, este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri, Gabriel Nicolae Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, fost adjunct al DIPI, a fost trimis in judecata pentru deturnare de fonduri, de aceeasi fapta fiind acuzat si Marian Danut Iacob, fost sef al unei structuri administrative, potrivit NEWS.ro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor si ordonator de credite, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si a lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

“Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, “in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel”.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului procurorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.