Senatul a adoptat proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de catre plen cu 101 voturi favorabile, unul impotriva si sase abtineri.

Legea a fost votata de catre plen fara dezbateri pe marginea ei. Proiectul de lege urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale alesilor locali a ajuns, marti, pe ordinea de zi a plenului Senatului, dupa ce a fost retrimis la comisie inainte de alegerile locale. Cu o ora inaintea sedintei de plen, Comisia de constitutionalitate a adoptat un raport suplimentar, fara nicio modificare fata de cel adoptat in luna aprilie.

Presedintele Comisiei de constitutionalitate, Ovidiu Dontu (PSD), a precizat in cadrul sedintei comisiei ca propune un raport suplimentar de mentinere a solutiei adoptate anterior de comisie. ”Propun sa trimitem plenului raportul suplimentar, cu raportul de fond dat in luna aprilie”, a spus Dontu. Supusa la vot, solicitarea presedintelui Comisiei de constitutionalitate a fost adoptata cu majoritate de voturi.

S-a inregistrat o singura abtinere, din partea senatorului PNL Mariana Campeanu.

Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, in raportul initial, din 26 aprilie, persoanele alese dupa 1992, de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum au fost prevazute in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte pensii speciale, au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate, si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numarului de mandate.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea adoptării certificatului verde COVID în...
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea...

In situatia in care mandatele pentru care se cuvine indemnizatia pentru limita de varsta sunt diferite, procentul se aplica indemnizatiei brute lunare aflata in plata corespunzatoare fiecarui tip de mandat.

Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judetean, aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, ale judetelor si municipiului Bucuresti.

Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale.

Citeste si:
Ciolacu: Vom avea curând proiectul legislativ pentru prelungirea...
Ciolacu, despre prelungirea...

”Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la autoritatea administratiei publice locale competente, in functie de locul de provenienta a madatului/mandatelor exercitat/exercitate”, se arata in proiect.

Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017

”In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, se elaboreaza si se emite ordinul comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, ministrului finantelor publice si ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice”, se mai arata in proiectul de modificare a legii privind statutul alesilor locali.

Proiectul de lege a mai intrat in luna aprilie pe ordinea de zi a plenului, insa a fost retrimis la comisie, la propunerea liderului grupului PSD din Senat, Mihai Fifor.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

In decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala in cazul acestei legi, iar in ianuarie CCR a declarat, in unanimitate, ca legea e neconstitutionala.

"Curtea constata ca legea supusa controlului de constitutionalitate incalca art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate, precizie si previzibilitate cu privire la natura juridica a indemnizatiei pentru limita de varsta, al sferei beneficiarilor sai si al modului de stabilire si calcul al indemnizatiei. De asemenea, legea este contrara prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 alin.(1) si art.138 alin.(5), intrucat, pe de o parte, creeaza o inegalitate nepermisa de tratament juridic intre alesii locali, iar, pe de alta parte, stabileste cheltuieli bugetare fara stabilirea unei surse de finantare reale, contrar cerintelor de certitudine si previzibilitate bugetara inerente continutului normativ al textului constitutional", se arata in motivarea deciziei CCR.

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.