Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni seara, la Romania TV, ca Marea Britanie nu va iesi din Uniunea Europeana in urma referendumului, afirmand ca premierul britanic, David Cameron a jucat cartea Brexit-ului pentru a obtine concesii din partea UE.

Invitat sa comenteze posibilitatea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, Traian Basescu a raspuns: ”David Cameron a jucat o carte care-i va iesi. Nu va fi niciun Brexit. Marea Britanie nu o sa iasa niciodata din UE, pierderile ar fi enorme”.

Fostul presedinte a relatat ca prim-ministrul britanic incerca la reuniunile Consiliului European sa obtina concesii pentru tara sa din partea celorlalte state europene. ”Cameron spunea «Ori imi dati niste facilitati, - si aici se referea la facilitati sociale si la contributiile europene, ori daca nu, convoc referendumul pe care l-am promis britanicilor». El si-a atins obiectivele. A fost un joc cam dur”, a spus Basescu.

El a amintit ca si un eventual vot favorabil Brexitului dat la referendum trebuie aprobat de catre Parlamentul britanic. ”Va dau scris ca nu o sa fie niciun Brexit”, a conchis Traian Basescu.

Sustinatorii ramanerii in Uniunea Europeana a Marii Britanii au castigat teren, potrivit primului sondaj de opinie efectuat dupa uciderea deputatei Jo Cox, dezbaterile fiind reluate cu cinci zile inainte de referendumul din 23 iunie, relateaza Bloomberg.

Astfel, 45% dintre britanici au spus ca vor ca tara lor sa ramana in UE, iar 42% s-au exprimat impotriva, potrivit sondajului telefonic efectuat vineri si sambata, in randul a 1.001 de adulti, de catre firma Survation.

Sondajul marcheaza o inversare a pozitiilor comparativ cu cercetarea precedenta a Survation, care fusese publicat chiar inainte ca pro-europeana Cox, membra a Partidului Laburist, sa fie impuscata si injunghiata, joi, la o intalnire cu alegatorii in districtul sau electoral din nordul Angliei.

Uciderea acesteia a dus la suspendarea campaniei, care a devenit tot mai tensionata odata cu apropierea datei referendumului, precizeaza News.ro.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

In saptamana anterioara uciderii deputatei, sondajele aratau o crestere a srpijinului pentru Brexit. Un sondaj al YouGov, comandat de Sunday Times, al treilea de dinaintea atacului, a aratat 44% din voturi pentru ramanere si 43% pentru iesire.

Dezbaterile publice au fost reluate sambata seara. Premierul David Cameron a scris in Sunday Telegraph ca ”nu va fi cale de intoarcere”, de la iesirea din UE si ca acest fapt va declansa probabil o recesiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.