O decizie in acest sens a fost luata joi, unde Senatul a dat votul final.

Senatorii au respins cererea de reexaminare a sefului statului Klaus Iohannis privind modificarea statutului alesilor locali. Parlamentarii au mentinut prevederile potrivit carora mandatul consilierilor locali si judeteni, primarilor sau presedintilor Consiliilor judetene inceteaza doar in cazul condamnarii definitive la pedepse cu executare, nu si in cazul sentintelor cu suspendare.

Senatul este for decizional

Senatorii nu au fost de acord cu cererea de reexaminare a presedintelui. Ei au adoptat legea in forma initiala trimisa la promulgare cu 82 de voturi “pentru”, 27 “impotriva” si doua abtineri.

Pe 15 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, motivand ca, in forma transmisa spre promulgare, legea “ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate.”

In cererea de reexaminare, presedintele preciza ca exercitarea functiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de catre o persoana condamnata penal, in baza unei hotarari judecatoresti definitive, chiar cu suspendare, plaseaza sub semnul vulnerabilitatii exercitarea mandatului de ales local.

Modificarile au fost respinse initial de Camera Deputatilor, insa au mers la promulgare dupa ce Senatul le-a adoptat in calitate de for decizional, relateaza romaniacurata.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.