Politica 9 Iunie 2016 09:20
Fumatorii ar putea in curand sa-si aprinda din nou tigara in cluburi, baruri si cafenele, dar in niste spatii amenajate special pentru acest lucru si delimitate de restul localului. Primul pas s-a facut marti in Senat. Camera Deputatilor trebuie sa-si dea si ea acordul, urmand ca decizia finala sa fie a presedintelui Iohannis.

Daca acum nu se poate fuma in niciun spatiu public inchis, senatorii au votat marti doua modificari esentiale la Legea antifumat, care le-ar putea face viata sociala mai usoara celor care au acest viciu.

O a doua schimbare este redefinirea a ceea ce inseamna spatiu public inchis. Concret, proiectul de lege arata ca spatiu public inchis "are un acoperis, plafon sau tavan si este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

In prezent, prin spatiul public inchis se intelege o zona cu tavan si cel putin trei pereti, ceea ce inseamna ca la anumite terase nu se poate fuma.

"Terasele, daca au doi stalpi si o prelata, se considera spatiu public inchis. Terasele ar trebui sa fie ca peste tot in Europa, sa ai conditii civilizate de a fuma la o terasa, pentru ca vara, daca bate putin vantul si pui o prelata, se considera spatiu inchis", a precizat Steliana Miron.

Proiectul de lege a trecut si prin trei comisii din Senat - juridica, economica si de sanatate - care, la randul lor, au facut unele schimbari, relateaza ziare.com.

"Au fost cereri din partea directorilor spitalelor de psihiatrie si de boli infectioase, ca nu ai voie sa fumezi nici macar in curtea spitalului si este un pericol public sa iesi in afara spitalului daca ai o boala infectioasa. Si acolo trebuie facute niste spatii bine delimitate pentru fumatori. Plus la psihiatrie, unde sunt pacienti dependenti de tutun. Toate aceste lucruri tin de normalitate", sustine Miron.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.