Politica 8 Iunie 2016 19:00
Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, miercuri, ca ii este greu sa isi explice sau sa inteleaga cum de candidati cu probleme penale au fost alesi primari, iar acest lucru poate transmite un "mesaj periculos" catre SUA si catre partenerii internationali, mai ales ca unii au fost alesi chiar de dupa gratii, facand referire la Catalin Chereches.

"Alegatorii romani au vorbit si au ales candidatii care le-au placut cel mai mult din perspectiva conditiilor din comunitatile lor locale. Nu vreau sa incerc sa explic care a fost modul lor de gandire, dar este o oportunitate acum pentru cei alesi sa faca tot posibilul pentru cetatenii care i-au votat. (...) Uneori e greu sa-mi explic sau sa inteleg. Cred ca intr-un caz candidatul a fost ales din inchisoare. E foarte dificil de explicat, trebuie sa recunosc", a spus Klemm, facand referire la primarul ales al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Ambasadorul SUA a spus ca aceste alegeri pot trimite un "mesaj periculos" catre SUA si catre aliatii ei, mai ales ca Romania a fost vazuta ca o "insula de stabilitate", iar DNA a inceput sa ofere expertiza anticoruptie si catre statele din jur.

"Avand in vedere ce model puternic a devenit Romania, cred ca transmite un semnal periculos catre SUA, catre partenerii internationali si cred ca spre cetateni cand politicienii care au fost - intr-un caz chiar - investigati, pusi sub acuzare, condamnati si trimisi la inchisoare - ajung primari", a continuat Klemm, adaugand ca Romania a fost laudata pana acum si pentru cresterea ei economica, dar si pentru modul in care a "imbratisat" valorile democratice si ale statului de drept.

Klemm a precizat ca acum Romania trebuie sa inceapa sa se concentreze pe alegerile parlamentare din noiembrie. "Si in acest caz as incuraja partidele sa aleaga candidatii care vor putea reprezenta cel mai bine Romania viitorului", a precizat el.

Mai multi candidati cercetati sau deja condamnati pentru coruptie au castigat alegerile in orase mari precum Baia Mare, Craiova, Brasov si Ramnicu Valcea.

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, aflat in arest preventiv din 27 aprilie si trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata, a castigat un nou mandat cu peste 70% din voturi, scrie News.ro.

Si Lia Olguta Vasilescu, urmarita penal intr-un dosar al DNA, a castigat al doilea mandat de primar al Craiovei.

George Scripcaru a obtinut al patrulea mandat la Primaria Brasov. Scripcaru a fost trimis in judecata de DNA in luna februarie, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Citeste si:
Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. „Mai avem 4-5 ani”
Capitala ar putea rămâne fără...

Fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea Mircia Gutau, condamnat definitiv in doua dosare de coruptie si eliberat conditionat, revine in fotoliul de edil dupa ce a obtinut peste 40% din voturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.