Politica 8 Iunie 2016 11:45
Liderul Uniunii Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a declarat miercuri, pentru News.ro, ca decizia de respingere a cererii de renumarare in 18 sectii a voturilor pentru alegerea primarului in Sectorul 1 va fi atacata la Judecatoria Sector 1, instanta care valideaza procesul verbal privind rezultatul final al alegerilor.

Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins, marti seara, ca inadmisibila, intampinarea USB de renumarare a voturilor de la alegerile locale din 18 sectii din Sectorul 1, decizia fiind luata cu unanimitate de voturi.

Nicusor Dan a spus ca, probabil, decizia va fi contestata, aratand insa ca sansele de reusita sunt destul de mici, scrie News.ro.

“Cel mai probabil, judecatorul va prezuma faptul ca listele intocmite sunt corecte, ca au fost verificate, din moment ce au fost semnate de toti membrii sectiei de votare”, a adaugat Nicusor Dan.

El a precizat ca lucrurile au ajuns in acest punct deoarece procedura de numarare a voturilor este destul de greoaie.

“Legea spune ca presedintele sectiei de votare ia fiecare buletin de vot din urna si-l arata catre ceilalti membri ai sectiei de votare. Asta, in cazul alegerilor locale ar dura peste 10 ore. In realitate, fiecare reprezentant al partidului pune buletinul de vot la gramada, fara a fi verificat de ceilalti”, a mai spus liderul USB.

Nicusor Dan a scris pe pagina sa de Facebook ca, marti seara, “intampinarea USB a fost respinsa de Biroul Electoral de Sector format din membri PSD, UNPR, ALDE, PNL si PMP, desi presedintele BES, procurorul Stoian, a recunoscut existenta unor probleme «matematice»".

Candidatul USB Clotilde Armand, clasata a doua la alegerile pentru Primaria Sectorului 1, afirma ca decizia de respingere a cererii USB de renumarare a voturilor a fost luata dupa multe tergiversari, ceea ce "nu este in regula".

"Am aflat ca intampinarea noastra este respinsa de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP", a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Postarea este insotita de o inregistrare in care Clotilde Armand remarca faptul ca Biroul de sector este format exclusiv din partide parlamentare, iar PSD, al carui candidat este dat castigator, este "cel mai bine reprezentat". Ea povesteste ca dupa ce a sunat de mai multe ori la biroul de sector pentru a afla cum a fost solutionata cererea USB, abia la ora 22. 30 a aflat ca li s-a respins cererea.

"Cifrele sunt extrem de ciudate si nu este corect ca situatia sa nu fie clarificata", spune ea.

Citeste si:
Cătălin Drulă este noul președinte al USR
Cătălin Drulă este noul...

Presedintele Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Alexandru Stoian preciza, marti dimineata, ca pe mail a fost primita o “intampinare” de la USB.

Nicusor Dan scria marti, pe pagina sa de Facebook, ca USB a solicitat renumararea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea primarului din Sectorul 1 intrebuintate in sectiile de votare 5, 7, 9, 13,16, 24, 27, 31, 55, 88, 111, 145, 146, 151, 152, 155, 157 si 158 aflate in circumscriptia teritoriala a Sectorului 1.

“Motivul este ca intre procentajul voturilor pentru Clotilde si cel al voturilor nule, s-a inregistrat o corelatie negativa puternic semnificativa (-0.555, nivel de semnificatie 99%). Cu alte cuvinte, cu cat au fost mai multe voturi nule, cu atat mai putine pentru candidata USB la primaria Sectorului 1, Clotilde Armand. Multumim domnului Mircea Kivu pentru ajutor”, arata Nicusor Dan.

Citeste si:
Administraţia Prezidenţială: Președintele Iohannis consideră...
Administraţia Prezidenţială:...

Liderul USB a mentionat, luni, pe pagina sa de Facebook, ca USB nu a avut delegati in 36 de sectii de vot din Sectorul 1, iar in acestea “PSD a castigat cu 1.755 de voturi (medie 46 voturi / sectie in defavoarea noastra)".

“In sectorul 1 au fost 163 de sectii. Am avut delegati in 126 de sectii. In ele, Clotilde Armand a castigat cu 76 de voturi (medie 0,6 voturi / sectie pentru noi)”, a scris Nicusor Dan.

Duminica seara, rezultatele exit-poll-ului realizat de IRES o indicau pe Clotilde Armand, candidatul USB, cu cele mai multe voturi, respective 31,4, fiind urmata de Daniel Tudorache (Alianta PSD+UNPR) - 30,5%.

Ulterior, clasamentul s-a inversat, Dan Tudorache trecand pe locul intai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.