Politica 6 Iunie 2016 08:35
Partidul Social-Democrat (PSD) a obtinut o victorie in alegerile municipale de duminica, un scrutin cu valoare de test inaintea alegerilor legislative, marcat de numeroase dosare de coruptie, iar candidata social-democrata Gabriela Vranceanu Firea a obtinut o victorie la Bucuresti, potrivit unor exit-polluri, scriu agentiile de presa Reuters, AFP, Belga si AP, preluate de o serie de publicatii.

Reuters citeaza un sondaj al Institutului Curs-Avangarde pentru un post privat de televiziune, potrivit caruia PSD a obtinut 37,5% din voturile exprimate la nivel national, iar Partidul National Liberal (PNL) se claseaza al doilea cu 28% din sufragii.

Alte anchete efectuate la iesirea din sectiile de votare arata ca la Primaria Bucurestiului a fost aleasa Firea, precizeaza Reuters.

Romania este condusa din noiembrie de un Guvern de tehnocrati in fruntea caruia se afla Dacian Ciolos, dupa ce fostul premier social-democrat Victor Ponta a demisionat in urma furiei opiniei publice dupa incendiul de la un clun de noapte, soldat cu 56 de morti, care a lansat sloganul "Coruptia ucide", scrie agentia.

Social-democrata Firea a obtinut victoria la Bucuresti, potrivit primelor sondaje la iesirea de la urne, in urma unor alegeri municipale cu valoare de test, dupa caderea Guvernului social-democrat, scrie AFP.

Firea este creditata cu 42% din voturile exprimate, urmata de Nicusor Dan, un matematician si aparator al patrimoniului orasului de mai multi ani, cu 29% din voturi, aratau trei sondaje efectuate la iesirea din sectiile de votare, precizeaza AFP.

Peste 18 milioane de romani au fost chemati la urne duminica, pentru a-si desemna cei 3.186 de primari si zeci de mii de consilieri municipali si judeteni, un scrutin marcat de multiple dosare de coruptie vizand candidati sau fosti edili, comenteaza agentia franceza.

Acest vot este primul pentru clasa politica dupa incendiul sangeros din octombrie, intr-o discoteca din Bucuresti, care a socat tara si a fost urmat ca caderea Guvernului social-democratului Victor Ponta, aminteste agentia franceza, adaugand ca tara este condusa in prezent de un Executiv alcatuit din tehnocrati.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

La Bucuresti primaria este condusa in prezent de un primar interimar, deoarece fostul primar Sorin Oprescu, sustinut de PSD, este urmarit in justitie intr-un dosar de coruptie, noteaza AFP, care precizeaza ca cinci dintre cei sase primari de sector sunt de asemenea acuzati in diverse dosare, relateaza news.ro.

Prezenta la urne era comparabila duminica dupa-amiaza cu cea din 2012, mai noteaza AFP.

Candidata social-democrata a castigat duminica Primaria Bucurestiului, potrivit primelor sondaje de la iesirea de la urne, intr-un scrutin municipal cu valoare de test de la prabusirea Guvernului PSD, scrie Belga.

Vout constituie primul test pentru clasa politica din Romania, dupa incendiul de la Colectiv, comenteaza agentia belgiana.

Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in aprilie pentru o incercare de fraudare in referendumul din 2012 privind destituirea fostului presedinte Traan Basescu, i-a dat lui Firea trei trandafiri rosii dupa publicarea exit-pollurilor, scrie AP.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Firea a declarat ca va da dovada de "toleranta zero" fata de coruptie si ca vrea sa atraga mai multe investitii in Bucuresti, potrivit agentiei americane.

Prezenta la urne a fost de 33%, potrivit autoritatilor electorale, intr-un oras cu doua milioane de locuitori si un buget local, anul acesta, de 4,1 miliarde de lei (1,01 miliarde dolari), noteaza agentia.

Romania a lansat o vasta campanie impotriva coruptiei in ultimii ani, iar DNA a urmarit in justitie, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv un fost premier si cinci fosti ministri, cea mai buna performanta a agentiei, comenteaza AP.

Insa oameni inculpatoi pentru coruptie si care nu au fost condamnati pot candida, adauga agentia.

In total 51 din cei 109 de primari din orase mari din Romania au fost condamnati sau anchetati pentru coruptie ori au fost declarati incompatibili sa candideze, scrie AP citand site-ul penali.ro.

Citeste si:
Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. „Mai avem 4-5 ani”
Capitala ar putea rămâne fără...

Peste 100 de primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene au fost condamnati pentru coruptie in 2015, potrivit DNA, subliniaza agentia.

Actualul primar al orasului Brasov, George Scripcaru, a candidat pentru al patrulea mandat, dupa ce a fost arestat in 2015 pentru abuz de putere, fiind suspectat ca a primit comisioane oculte din contracte in domeniul energetic si ca a acceptat mita, insa neaga acuzatiile, scrie AP.

O vicepresedinta a PSD, Lia Olguta Vasilescu, a candidat pentru al treilea mandat la Primaria Craiovei, al saselea cel mai importanta oras romanesc, dupa ce a fost inculpata pentru ca ar fi luat mita si ca si-ar fi folosit autoritatea sau influenta pentru a obtine bani si alte bunuri, dar si pentru spalare de bani, acuzatii pe care le neaga, mai exemplifica agentia.

AP noteaza, de asemenea, ca este primul scrutin dupa incendiul la clubul de noapte Colectiv din Bucuresti, in octombrie, soldat cu 64 de morti. In urma unor proteste de strada, dupa incendiu, fostul premier Ponta a demisionat, aminteste AP.

Citeste si:
Cum se înțeleg părinții Andreei Tonciu, după ce mama sa a fost...
Cum se înțeleg părinții...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.