Politica 5 Iunie 2016 13:00
Majoritatea candidatilor la fotoliile de primar si-au exprimat deja intentia de vot.

Catalin Predoiu, candidatul liberal pentru Primaria Capitalei a declarat dupa ce si-a exprimat votul ca spera ca va urma o perioada “insorita” pentru Bucuresti.

"Este o zi, insorita frumoasa. Cred, sper ca va fi o perioada insorita si pentru Bucuresti dupa o perioada care ne-a adus numai umbre si necazuri", a spus Predoiu.

"Am votat pentru seriozitate si profesionalism, care sunt solutii castigatoare", a declarat liberalul, adaugand ca isi doreste ca din acest vot "sa iasa o administratie care sa aseze Bucurestiul unde ii este locul, cel de mare capitala europeana".

Fostul presedinte Traian Basescu a votat duminica, in jurul orei 11.00, la Liceul AD Xenopol din Capitala, pentru alegerile locale, el exprimandu-si speranta ca acest scrutin va reprezenta "momentul in care electoratul din Romania va elimina partidele si candidatii care au dosare penale".

"Am votat pentru ceea ce sustin de multi ani, pentru oameni politici noi, pentru un partid care sa nu fie afectat de problemele binecunoscute ale tranzitiei. Sper foarte mult ca aceste alegeri locale vor fi momentul in care electoratul din Romania va elimina el partidele si candidatii care au dosare penale. Altfel, toti striga "Jos coruptii", acum au stampila in mana (...) este momentul in care romanii sa spuna ei stop", a declarat Basescu.

Intrebat daca regreta ca nu a candidat pentru functia de primar, Basescu a raspuns ca nu.

Fostul presedinte a venit la vot insotit de sotia sa, Maria.

Sper ca toti romanii sa voteze pentru dezvoltarea comunitatilor lor, a spus Liviu Dragnea, dupa ce si-a exprimat optiunea electrorala, intr-o sectie din Turnu Magurele, Teleorman.

El a adaugat ca spera ca romanii sa voteze “oameni seriosi, oameni responsabili, care nu vand iluzii, cinstiti, corecti, care pot face ca Romania sa poate sa se dezvolte”.

Citeste si:
Ciolacu, despre votul dublu: „Se mai întâmplă, un coleg pleacă...
Ciolacu, despre votul...

Dragnea a precizat ca va face mai multe declaratii dupa ora 21.00, la incheierea oficiala a scrutinului de duminica.

Nicusor Dan, candidatul USB pentru Primaria Bucuresti, a declarat duminica, dupa iesirea de la urne, ca a votat "pentru un Bucuresti necorupt, pentru o noua clasa politica, nu pentru una care si-a dovedit si coruptia si incompetenta". El i-a indemnat pe oameni sa iasa la vot si a recunosc, amuzat, ca a avut o noapte dificila pentru ca un vecin si-a serbat majoratul.

"Le multumesc sutelor de oameni care au muncit in campania asta. Indemn oamenii sa iasa la vot; de cate ori oamenii au iesit la vot, s-au produs schimbari importante. Ii indemn pe oameni sa aiba incredere ca vor vota la fel si ca impreuna putem sa construim o societate in care ne decidem noi singuri destinul", a mai spus Nicusor Dan la iesirea de la vot.

Citeste si:
Alegeri locale 2016. Primarul care a depus juramantul in catuse
Alegeri locale 2016. Primarul...

El a mai spus ca va merge sa-si vada fetita nou-nascuta la spital, dupa ca "vom supraveghea alegerile, mergem din sectie in sectie, ne vizitam oamenii care supravegheaza alegerile pentru noi".

Co-presedintele liberal Alina Gorghiu a declarar dupa ce a votat ca isi doreste sa se schimbe viata in multe comunitati, dar ca nu se va intampla acest lucru in unele cazuri pentru ca unii nu au dorit sa existe si turul doi in aceste alegeri locale.

“Am votat cu emotii, mi-am uitat si buletinul, noroc ca au strigat dupa mine membrii sectiei de votare”, a declarat Gorghiu, spunand ca a ales “cu sufletul si cu ratiunea”.

“A fost o alegere usoara, am ales solutii serioase”, a spus ea, adaugand ca a ales oameni integri, cu experienta care sa aduca “sa nu folosesc alt cliseu, o viata mai buna”.

Citeste si:
Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaz către Finlanda...
Politicieni finlandezi: Rusia...

Gorghiu a facut apel catre romanii din toata tara sa iasa la vot, sustinand ca “cei care stau acasa si dau un vot de blam nu decid”.

Dacian Ciolos a venit duminica dimineata la urne, premierul spunand dupa ce a votat ca se astepta la o regenerare mai puternica a resurselor umane ale partidelor.

“Sper sa avem o dinamica mai buna pentru alegerile parlamentare”, a declarat Ciolos.

Intrebat pentru ce a votat, premierul a spus ca “stiti chestiile… pentru democratie, pentru prosperitate, sunt generalitati. Am votat pentru oamenii in care am incredere”.

“Ceva se schimba oricum, important e sa se shimbe in bine, schimbari vor fi intotdeauna”, a adaugat premierul, care a venit la vot impreuna cu sotia sa, Valerie.

Candidatul Aliantei PSD+UNPR pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a votat la ora 9.00, la Colegiul Tudor Vianu din Bucuresti. Aceasta a avut un mesaj clasic de candidat, recapituland pe scurt prioritatile Capitalei.

Citeste si:
Emmanuel Macron: Cuvântul genocid are un sens şi trebuie calificat...
Emmanuel Macron: Cuvântul...

"Am votat cu speranta ca bucurestenii si familiile lor vor avea o viata mai buna. Cu totii am sperat de fiecare data ca se vor intampla lucruri mai bune. Avem de aceasta data o sansa in plus, pentru ca suntem mai maturi. Am votat pentru o capitala cu scoli si spitale mai bune, cu problemea traficului rezolvata. M-am gandit la tineri, la copi, la locuri de munca, la investitori care sa gaseasca un mediu concurential adecvat. Am votat cu gandul la adulti, la seniorii nostri, care merita o viata mai buna.

Suntem la capatul unei perioade tulbure. Ma bucur ca decizia mea a fost una corecta, de a-mi folosi intreaga energie si timpul pentru a prezenta bucurestenilor care sunt intentiile si proiectele mele. Le multumesc celor care mi-au trimis mesaje de sustinere si garantez ca nu ii voi dezamagi. Sunt pregatita sa lupt", a declarat Gabriela Firea.

Am votat pentru a-i sustine pe colegii mei si partidul din care fac parte. Dar, in acelasi timp, nu va ascund ca imi doresc mai multa democratie nu numai la nivelul intregii tari, ci si la nivelul administratiei locale, astfel incat deciziile care se iau sa fie cu consultarea cetatenilor si, totodata, tinand cont tot mai mult de optiunile pe care le au. Acest lucru nu se poate face decat printr-o democratie mai directa, mai eficienta si sigur ca aceasta campanie electorala care s-a desfasurat, as spune, intr-un anonimat perfect, nu ajuta la consolidarea exercitiului democratic pe care Romania trebuie sa-l faca. Fac apel catre bucuresteni sa mearga la vot, prin optiunea lor vor putea da o perspectiva catre comunitatile locale.

Sunt ingrijorat de prezenta slaba la vot de pana in acest moment, nu va ascund, si de aceea fac acest apel catre toti cei care au spiritul civic treaz pentru a vota, sigur, conform nazuintelor si aspiratiilor fiecaruia, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Fostul prim ministru, Victor Ponta, a raspuns pe contul de Facebook, care sunt optiunile sale de vot la alegerile locale, in stilul sau caracteristic.

”Ca de fiecare data azi votez si ii sustin pe toti Mesterii Manole din Romania - cei care nu obosesc sa construiasca, cu orice pret si orice risc, chiar daca stiu ca vin mereu altii sa darame tot de fiecare data!” a scris ironic pe Facebook fostul premier.

Presedintele Klaus Iohannis nu apare pe listele permanente ale sectiei de votare de la Liceul ”Jean Monnet” din Capitala, informeaza B1 TV.

In schimb, el si sotia sa, Carmen Iohannis, inca sunt trecuti pe listele de la Sibiu.

Seful sectiei de votare la care presedintele este asteptat sa ajunga a sustinut ca acesta va putea vota daca va demonstra ca are mutatie pe Bucuresti. Astfel, Iohannis va fi trecut pe o lista suplimentara.

De altfel, seful statului declarase anterior ca si-a mutat adresa pentru a putea vota in Bucuresti.

Fostul presedinte Ion Iliescu a votat, duminica, la Liceul "Jean Monnet" din Capitala, afirmand ca votul este "o datorie elementara", iar ideea de sistem antifrauda, implementat la acest scrutin, este "necesara".

"Este o datorie elementara. (...) Trebuie sa avem pe de o parte o continuitate, consecventa, in consolidarea democratiei romanesti, iar alegerile locale sunt o expresie a acestora si, pe de alta parte, sa asiguram o deschidere spre mai bine, spre nou", a spus fostul presedinte.

Intrebat daca sistemul antifrauda implementat anul acesta este benefic, Iliescu a spus ca ideea in sine este "necesara", indiferent cum este ea promovata.

"Daca este eficienta sau nu sau maniera in care se abordeaza, asta e chestiunea de fond", a spus el.

Iliescu a venit la vot fara a fi insotit de Nina Iliescu. Nici la alegerile prezidentiale din 2014 fostul presedinte nu a fost insotit de Nina Iliescu, ultima data cand cei doi au participat la scrutin impreuna fiind in 2012, la referendum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.