Politica 5 Iunie 2016 09:00
Peste 18.000.000 de cetateni cu drept de vot sunt chemati duminica la urne pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.Alegatorii se pot prezenta la urne incepand cu ora 7,00 si pot sa voteze pana la ora 21,00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.

Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.

Pentru alegerea consiliului local, consiliului judetean precum si a primarului, fiecare alegator are dreptul la cate un singur vot. La aceeasi sectie de votare alegatorii voteaza pentru consiliul local, consiliul judetean, primar. In Capitala, la aceeasi sectie de votare, alegatorii aleg consiliul local al sectorului, primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si primarul general.

Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara existenta in sectia de votare respectiva, sistemul informatic semnaleaza daca persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, si-a pierdut drepturile electorale, este arondata la alta sectie de votare, este omisa din lista electorala permanenta si are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respectiv nu a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta sau si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea "VOTAT" trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica.

Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea "votat".

Disfunctionalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau intreruperea votarii, relateaza AGERPRES.

Citeste si:
Fii Partener Profi și bucură-te de beneficiile programului!
Administrează-ți propria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.