Politica 4 Iunie 2016 13:20
Aproape jumatate dintre primarii municipiilor si ai sectoarelor Capitalei, 51 la numar, au probleme cu legea, cei mai multi fiind acuzati de coruptie. Dintre acestia, 25 vor un nou mandat, inedite fiind cazurile lui Catalin Chereches, candidat din arest la Primaria Baia Mare, dar si al lui Adrian Domocos, candidat la Primaria Beius, ramas fara drepturi electorale cu doua zile inaintea scrutinului.

Din cele 109 mari primarii din Romania (cele 103 municipii, inclusiv Bucuresti, si cele 6 sectoare ale Capitalei), in aproape jumatate - 51 - sunt edili cu probleme in justitie. Dintre acestia, 46 au probleme de ordin penal, fiind fie condamnati, fie urmariti penal, iar 5 au fost gasiti incompatibili de catre Agentia Nationala de Integritate. In aproape toate cazurile este vorba despre acuzatii de coruptie. Primarul PNL din Codlea, Catalin Muntean, a avut probleme in justitie, insa nu din cauza coruptiei, fiind condamnat la doi ani cu suspendare pentru ucidere din culpa in urma unui accident de munca.

In ceea ce priveste lista completa a celor 51 de primari cu probleme in justitie, aceasta este formata din 4 primari demisi de prefecti, 9 care si-au dat demisia, 14 suspendati (dintre care unul este in arest preventiv) si 24 care sunt in continuare in functie.

Astfel, aproximativ un sfert dintre primarii de municipii din Romania si-au pierdut, intr-un fel sau altul, functia in ultimii 4 ani, de la alegerile locale din 2012, ca urmare a problemelor penale.

In pofida problemelor din justitie, jumatate dintre cei 51 de primari vor sa obtina un nou mandat la alegerile de duminica. Printre acestia, sunt nume cunoscute, precum Marian Vanghelie (trimis in judecata pentru luare de mita), George Scripcaru (trimis in judecata pentru luare de mita), Romeo Stavarache (cercetat in mai multe dosare de coruptie si condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu), Robert Negoita (urmarit penal de DNA pentru evaziune) sau Lia Olguta Vasilescu (urmarita penal pentru luare de mita si spalare de bani). Un caz special este cel al primarului suspendat al municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care va candida pentru un nou mandat desi se afla in acest moment in arest preventiv, fiind acuzat de luare de mita.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Si fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acuzat de abuz in serviciu, a dorit sa candideze la alegerile locale din 5 iunie pentru a redeveni edil, insa instanta i-a blocat candidatura. Dupa mai multe contestatii facute, el a reusit totusi sa intre pe lista de candidati la Consiliul Local al Sectorului 4.

Unii dintre primarii care candideaza pe 5 iunie si au probleme in justitie s-au inscris in cursa desi au pierdut mandatul, fie ca urmare a demisiei, fie prin demitere, sau sunt suspendati, avand interdictie de a exercita functia. Un astfel de caz este cel al fostului primar UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman, care a demisionat in iunie 2015, dupa ce a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, transmitand ca acesta este "un gest de onoare si de normalitate". La finalul lunii mai, Raduly si-a depus din nou candidatura, sustinut de UDMR.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Unii dintre candidatii cu probleme in justitie si-au depus candidatura ca independenti, fara a mai fi sustinuti de partidele din care fac parte, sau au gasit partide care sa ii sustina. De exemplu, George Scripcaru la Brasov (ales din partea PDL in 2012 si trecut la PNL), Romeo Stavarache la Bacau (ales din partea PNL in 2012), Dorin Florea la Targu Mures (ales din partea PDL in 2012 si trecut la PNL) sau Aurel Simionescu la Braila (ales din partea PSD in 2012) vor candida acum ca independenti. Marian Vanghelie, in schimb, ales in 2012 primar PSD la Sectorul 5, a preluat conducerea PDS, din partea caruia candideaza, iar fostul social-democrat Nicolae Diaconu - primar in Curtea de Arges, urmarit penal pentru abuz in serviciu - va candida din partea unui partid local: PAM (Partidul pentru Arges si Muscel). Altii sunt in continuare sustinuti de catre formatiunile din care au facut parte, precum Raduly Robert-Kalman (UDMR) la Miercurea Ciuc, Lia Olguta Vasilescu la Craiova si Robert Negoitala Sectorul 3 (PSD).

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

O situatie aparte este cea a primarului in functie din municipiul Beius, Adrian Domocos. Acesta era cercetat in mai multe dosare de coruptie si era suspendat din functia de primar, dar si-a depus din nou candidatura la alegerile de duminica. Vineri, insa, cu doar 2 zile inainte de alegerile locale, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Adrian Domocos la doi ani si o luna de inchisoare cu suspendare si interzicerea drepturilor electorale. Astfel, el nu va putea fi validat in functie in eventualitatea in care va castiga alegerile, potrivit AEP, insa numele sau ramane in continuare pe buletinele de vot.

Astfel, lista completa a primarilor cu probleme in justitie sau cu ANI, dar care si-au depus din nou candidatura, este urmatoarea: Marian Vanghelie - Sectorul 5 (suspendat din functie), Catalin Chereches - Baia Mare (suspendat din functie, in arest preventiv), Cristian Popescu Piedone - Sectorul 4 (demisie), George Scripcaru - Brasov (in functie), Romeo Stavarache - Bacau (in functie), Dorin Florea - Targu Mures (in functie), Adriam Domocos - Beius (suspendat si condamnat definitiv, cu restrangerea drepturilor electorale), Sorin Manduc - Fagaras (in functie), Catalin Muntean - Codlea (in functie), Cornel Pistritu - Bailesti (in functie), Daniel Tuchel - Tecuci (in functie), Cornel Resmerita - Lupeni (suspendat), Constantin Sava - Urziceni (in functie), Radu Capilnasiu - Zalau (in functie), Robert Negoita - Sectorul 3 (in functie), Lia Olguta Vasilescu - Craiova (in functie), Aurel Simionescu - Braila (suspendat), Nicolae Diaconu - Curtea de Arges (in functie), Florin Carciumaru - Targu Jiu (in functie), Florin Cazacu - Bran (in functie), Dumitru Pantazi - Pascani (in functie), Maria Precup - Regin (in functie), Antal Árpád András - Sfantu Gheorghe (in functie), Raduly Robert-Kalman - Miercurea Ciuc (demisie), Marius Stan - Galati (in functie).

Citeste si:
Primăriile, obligate să aloce 30% din buget pentru a încuraja...
Primăriile, obligate să aloce...

Lista primarilor cu probleme in justitie, dar care nu candideaza pentru un nou mandat, este urmatoarea: Sorin Oprescu - Bucuresti (suspendat), Andrei Chiliman - Sectorul 1 (suspendat), Radu Nistor - Sacele (in functie), Daniel Boriga - Targoviste (demis de Prefect), Mircea Guta - Calafat (in functie), Ovidiu Nemes - Sighetu Marmatiei (in functie), Ion Manea - Orsova (in functie), Gheorghe Stefan - Piatra Neamt (demisie), Teodor Neamtu - Medias (in functie), Aurel Olarean - Radauti (suspendat), Constantin Hogea - Tulcea (suspendat), Emilian Francu - Ramnicu Valcea (demise), Gheorghe Nichita - Iasi (suspendat), Radu Mazare - Constanta (demisie), Iulian Badescu - Ploiesti (demisie), Tudor Pendiuc - Pitesti (suspendat), Constantin Boscodeala - Buzau (demis de Prefect), Mihai Stepanescu - Resita (demisie), Alexandru Stoica - Slobozia (in functie), Dorin Danesan - Sighisoara (demis de Prefect), Minel Prina - Slatina (demisie), Cristian Duica - Rosiori de Vede (in functie), Constantin Constantinescu - Barlad (demisie), Mezei Janos - Gheorgheni (suspendat), Neculai Ontanu - Sectorul 2 (suspendat) si Laurentiu Neghina - Onesti (demis de Prefect).

In alcatuirea listei au fost luati in calcul primarii urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati (in prima instanta sau definitiv), precum si primarii gasiti incompatibili de ANI, care fie au pierdut procesele, fie se afla in continuare in instanta, pentru a contesta raportul Agentiei Nationale de Integritate, relateaza news.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.