Politica 31 Mai 2016 10:28
Deputatul PSD Victor Ponta sustine ca Guvernul este responsabil de "dezastrul administrativ" generat de inreruperea sistemului electronic de achizitii publice SEAP si ar trebui sanctionat de Parlament printr-o motiune de cenzura si o comisie speciala de ancheta.

"Dezastrul administrativ generat de intreruperea sistemului electronic de achizitii publice SEAP, din cauza exclusiva a incompetentei Guvernului de tehnocrati, este dupa parerea mea cel mai intemeiat si corect motiv pentru depunerea unei motiuni de cenzura imediat dupa 15 iunie! Faptul ca intreaga tara e blocata dintr-o cauza clara de incompetenta si delasare reprezinta o situatie atat de grava incat Parlamentul trebuie sa o sanctioneze (prin motiune de cenzura, dar si o Comisie speciala de ancheta)!", a scris, fostul premier, pe pagina sa de Facebook.

Ponta mai sustine ca transpunerea Directivelor europene privind achizitiile publice a fost facuta de guvernul sau, in 2015, care a trimis in Parlament pachetul legislativ pe aceasta tema, in octombrie.

"In mod absolut firesc in timpul dezbaterii parlamentare Guvernul avea posibilitatea si obligatia sa pregateasca toate actele normative subsecvente privind normele si procedurile de aplicare! Dar surpriza - cand legile au fost adoptate de Camera Deputatilor si publicate in Monitorul Oficial s-a constatat ca Guvernul pur si simplu nu a facut nimic. Si astfel Sistemul electronic de achizitii publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare", a mai spus Ponta.

Deputatul PSD mai afirma ca suspendarea sistemului inseamna ca toate institutiile publice din Romania (scoli, spitale, primarii, alte autoritati locale, case de batrani, pompieri, CNADNR etc.) dar si cei care eventual doreau sa deruleze programe finantate din fonduri europene au doua optiuni, iar ambele pot atrage acuzatii de abuz in serviciu: 1.nu achizitioneaza nimic pana pe 15 iunie si pun lacatul pe toate aceste institutii - ceea ce clar reprezinta infractiunea de abuz in serviciu; 2. achizitioneaza prin incredintare directa, fara a folosi SEAP - si deci iar sunt pasibili de abuz in serviciu, informeaza MEDIAFAX.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a spus recent ca este posibil ca dupa alegerile locale sa aiba loc discutii privind initierea unei motiuni de cenzura.

Presedintele Klaus Iohannis a calificat drept "act politicianist" o motiune de cenzura depusa acum si a mai spus ca Guvernul nu ar trebui sa se teama.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.