Politica 30 Mai 2016 15:26
Biroul Permanent al Senatului a decis luni sa trimita cererea DNA privind inceprerea urmaririi penale pe numele fostului ministru de Externe Titus Corlatean la Comisia juridica cu primul termen marti, 7 iunie, a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru.

"S-a luat act de scrisoarea procurorului general cu privire la dosarul (...) care il priveste pe domnul senator Titus Corlatean. S-a fixat un prim termen pentru evaluarea dosarului la Comisia juridica - 7 iunie. (...) Tot in 7 iunie Comisia juridica va prezenta prima evaluare a Biroului Permanent, urmand ca Biroul Permanent sa stabileasca in continuare conform Regulamentului foaia de parcurs a acestui dosar", a declarat Chelaru dupa sedinta conducerii Senatului.

Corlatean poate sa isi studieze cele 16 volume ale dosarului dupa 7 iunie, a precizat Chelaru. De asemenea, vicepresedintele Senatului a sustinut ca actualul Regulament prevede doua etape de analizare a dosarului, scrie MEDIAFAX.

"Regulamentul actual al Senatului prevede doua etape in analizarea dosarului unei persoane care are calitatea de senator si careia i se solicita urmarirea penala. Prima evaluare care se face, se face dupa un termen de cinci zile, procesul de evaluare se va finaliza pe 7 si va fi prezentat BP-ului", a explicat Ioan Chelaru.

El a mentionat ca a doua etapa - redactarea si prezentarea raportului de catre Comisia juridica va avea loc in cel mult 14 zile, incepand cu data de 7 iunie.

Biroul Permanent s-a reunit pentru a treia oara pentru a evalua cererea DNA, insa la primele doua sedinte nu a putut fi trimis dosarul Comisiei juridice din lipsa de cvorum.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Titus Corlatean, fost ministru al Afacerilor Externe, in Dosarul Diaspora pentru fapte de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis indeplinind functia ministeriala.

Senatul a amanat discutarea solicitarii DNA deoarece sedinta de marti a Biroului Permanent nu a intrunit numarul necesar de membri prezenti, motivul invocat fiind acela ca multi alesi sunt plecati in campanie electorala.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

"In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate", a precizat DNA intr-un comunicat de presa.

Corlatean a demisionat intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din 2014, aratand ca nu isi poate asuma infiintarea de noi sectii de votare in strainatate. "Nu pot sa accept si nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca institutia MAE sa fie fortata, obligata sa incalce legea si legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Basescu si Iohannis si nu pot accepta sa ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate", a fost motivul invocat de Corlatean.

Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.