Politica 28 Mai 2016 15:15
MAE a reactionat sambata la afirmatiile lui Vladimir Putin, precizand ca "distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta".

MAE spune ca pozitia exprimata de presedintele rus Vladimir Putin pe tema scutului antiracheta din Romania ar putea fi interpretata ca o "amenintare la adresa securitatii regionale".

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima surprinderea cu privire la pozitia exprimata in 27 aprilie 2016, la Atena, de presedintele Federatiei Ruse cu privire la sistemul de aparare antiracheta din Romania. Aceasta pozitie releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta. Ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale"
, se arata intr-un comunicat de presa al MAE, remis sambata MEDIAFAX.

MAE roman mai precizeaza ca, in repetate randuri, Romania a aratat ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este indreptat impotriva Rusiei, iar distorsionarea realitatii mentine o atmosfera tensionata.

"Reamintim si cu aceasta ocazie ca prevederile Acordului bilateral dintre Romania si SUA in domeniul apararii antiracheta reglementeaza cu strictete caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu si conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta. In plus, este surprinzatoare plasarea acestui subiect in cadrul regional de securitate, in conditiile in care, sunt binecunoscute cauzele evolutiilor preocupante din ultimii ani in materie de securitate regionala"
mai precizeaza sursa citata.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei, relateaza Reuters.

Aflat in vizita in Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antiracheta din Romania, acuzand ca desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.