Politica 26 Mai 2016 13:02
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, joi, ca OUG a Cabinetului Ciolos care permitea organizarea de referendumuri locale simultan cu alegerile locale este neconstitutionala, admitand astfel contestatia Avocatului Poporului.

Judecatorii CCR au admis sesizarea Avocatului Poporului potrivit careia OUG adoptata de Guvern la inceputul lunii mai contravine Legii fundamentale, unul dintre argumentele invocate in sesizare fiind acela ca nu se justifica urgenta unui act normativ de modificare a Legii referendumului.

OUG permitea organizarea de referendumuri locale concomitent cu alegerile locale precum si utilizarea aceleiasi infrastructuri.

Initiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne si Autoritatea Electorala Permanenta, scrie MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a sustinut ca decizia de modificarea a Legii referendumului are la baza "stimularea democratiei participative si scaderea costurilor".

"Scopul acestui demers este de a stimula democratia participativa, de a incuraja participarea la vot si de a reduce evident si costurile pe o infrastructura deja existenta. Nu are rost sa dublam o infrastructura si sa nu consideram ca exista toate conditiile ca un proces electoral sa se poata desfasura in acelasi timp cu unul de referendum", a spus Suciu, miercuri, la finalul sedintei in care Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanta de urgenta.

La alegerile locale din 5 iunie se vor organiza referendumuri in doua localitati, au mai spus sursele citate.

Avocatul Poporului a apreciat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/2016 nu intruneste conditiile de oportunitate prevazute de Constitutie si poate da expresie si unor factori subiectivi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.