Politica 25 Mai 2016 13:44
Nici presedintele Klaus Iohannis, nici sefii institutiilor si membrii CSAT nu se pot ascunde la nesfarsit in spatele secretului de stat cand este vorba despre sanatatea milioanelor de oameni, iar informarile SRI ar trebui desecretizate considera liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Nici presedintele Iohannis, nici sefii institutiilor si membrii CSAT-ului nu se pot ascunde la nesfarsit in spatele asa-numitului secret de serviciu sau secret de stat, cand e vorba de sanatatea miilor si milioanelor de oameni. Eu cred ca trebuie transat in primul rand la CSAT si apoi daca este cazul in Parlament tot ce s-a intamplat. Apoi, procuratura face ceea ce e de facut", a declarat miercuri, la RFI, presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune ca informarile SRI privind sistemul sanitar ar trebui desecretizate pentru ca opinia publica sa cunoasca cine sunt responsabilii pentru faptul ca pana in 2016 nu s-a intamplat nimic, in sensul unor masuri pentru solutionarea problemelor semnalate.

"Eu sunt convins ca da (trebuie desecretizate-n.r.) Cand vorbim de sanatatea publica si sanatatea fiecarui om, atunci se poate gasi o cale de desecretizare, in asa fel incat sursele sa nu fie compromise, dar sa stie oamenii cine a fost informat, cu ce informatii au venit serviciile si cine sunt responsabilii ca s-a ajuns pana in anul 2016 si nu s-a intamplat nimic", a spus Klemen.

In opinina sa, scandalul Hexi Pharma trebuie investigat in profunzime pentru ca, cel mai probabil, este cel mai mare esec in sistemul de sanatate si nu numai.

"Trebuie o analiza si o cercetare foarte amanuntita si bineinteles in conditiile date, cand prematur, intr-un accident tragic a murit proprietarul si administratorul firmei, eu cred ca trebuie vazut din ce cauza s-a ajuns aici, ca sa nu se mai intample, pentru ca este pana la urma esecul statului, asa cum spun oamenii si nu eu neaparat si este important dupa acest scandal ce cred oamenii despre institutiile statului, ce cred despre toate acele institutii care au atributii, responsabilitati in domeniu si oamenii spun ca este o rusine, este esecul statului. Ani la rand sa mergi cu aceste contracte, sa nu se intample nimic si daca cifrele sunt adevarate ca in jur de 50 de mii de pacienti puteau fi salvati si aveau o sansa la viata daca nu s-ar fi intamplat cu dezinfectantii aceasta tragedie si aceasta iresponsabilitate, atunci nu pot sa formulez alta concluzie decat un esec major, poate cel mai mare esec in sistemul sanitar si nu numai", a comentat liderul UDMR, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Presedintele Klaus Iohannis a convocat pentru vineri, 27 mai, sedinta CSAT, iar pe agenda va fi situatia sistemului sanitar, ca urmare a dezvaluirilor in cazul Hexi Pharma. Presedintele a sustinut, joi, 19 mai, ca SRI si-a facut datoria si a informat factorii de decizie cu privirea la starea sistemului de sanatate, insa unele autoritati nu si-ar fi facut treaba, iar unii "demnitari nu au citit cu atentie informarile SRI sau le-au au ignorat cu buna stiinta".

Intrebat in legatura cu desecretizarea informarilor, Iohannis a spus ca acest lucru nu este posibil, conform legii. Ulterior, el si-a nuantat declaratiile, scrie MEDIAFAX. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca o sa ceara SRI sa verifice daca unele dintre informarile privind sistemul de sanatate pot fi desecretizate si date publicului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.