Politica 24 Mai 2016 10:42
Judecatorii CCR vor discuta in sedinta de marti pe tema dezincrimarii abuzului in serviciu, o decizie de neconstitutionalitate urmand a avea consecinte directe asupra a peste 800 de dosare aflate in lucru, potrivit DNA, si scapand multi politicieni de problemele cu legea.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti exista 8 sesizari de neconstitutionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal si articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, printre care cele apartinand fostei sefe DIICOT, Alinei Bica, si baronilor Nicusor Constantinescu si Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul controversat din Codul Penal prevede ca ''fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica''.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede ca ''in cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime''.

Presedintele CCR, Augustin Zegrea, a declarat in urma cu 2 saptamani la o emisiune televizata ca prevederea din Codul Penal privind abuzul in serviciu poate da nastere la interpretari.

"Poate da nastere la discutii, poate da nastere la interpretari. In Codul Penal e definita infractiunea, in legea 78 este o agravanta a pedepsei stabilita in Codul Penal si intrebarea se poate pune daca definitia e in Codul penal sau in legea 78, aici e problema. Avem doua infractiuni definite? (...) Nu cred ca orice incalcare de lege de catre un functionar public trebuie sa fie abuz in serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situatie la situatie", a afirmat el.

"Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt in studiu la Curte, avem si un document intocmit de Comisia de la Venetia pe aceasta tema, reglementarea abuzului de putere, a abuzului in serviciu. In Europa mai sunt 12 tari care sanctioneaza cu inchisoarea abuzul in serviciu, restul nu sanctioneaza cu inchisoarea", a adaugat Zegrean.

La doua zile dupa declaratiile presedintelui CCR, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca in conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei va decide dezincriminarea abuzului in serviciu, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche si nu dupa lege, precizand ca cetatenii sunt cei care trebuie sa isi faca griji.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

"Daca infractiunea de abuz in serviciu dispare din legislatia noastra, functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche si nu dupa lege. Si trebuie sa ne gandim daca suntem pregatiti ca fiecare functionar sa actioneze cum isi doreste, fara a-l putea investiga. O treime din infractiunile pentru care noi am intocmit rechizitorii sunt de abuz in serviciu. Eu am studiat practica CCR din 2000 pana in prezent. Niciodata CCR nu a interpretat un text din lege. Acesta este atributul unei instante de judecata. Orice incercare de a limita competentele DNA ne ingrijoreaza dar nu cred ca procurorii trebuie sa fie ingrijorati ci cetatenii. Sunt cazuri publice in care am aratat prejudicii enorme. Nu poti sa vii sa spui, ca functionar public, ca nu stii ce ai de facut", a declarat Laura Codruta Kovesi in urma cu doua saptamani.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Directia Nationala Anticoruptie are in lucru, in momentul de fata, 865 de dosare care au ca obiect fraude in achizitii publice, dintre care, in mare parte, sunt retinute infractiuni de abuz in serviciu.
Unul dintre dosare ii vizeaza pe fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, si pe fostul Procuror General al Romaniei, Tiberiu Nitu. DNA il acuza pe Gabriel Oprea ca a beneficiat, ilegal, de insotire permanenta si ca in virtutea functiei i-a pus la dispozitie dispozitive rutiere si lui Tiberiu Nitu.

"Ne apropiem de finalizare, au fost facute cateva puneri sub acuzare, mai sunt dispuse niste expertize tehnice, am cerut si calcularea unor prejudicii materiale, asteptam raspunsurile unor institutii, sper ca vom avea curand o solutie. Asteptam raspunsul structurilor ministerului de interne, noi am cerut sa se calculeze prejudiciul in dosar", a afirmat procurorul sef al DNA.

Citeste si:
Zegrean, dupa achitarea lui Toni Grebla: Toate acuzatiile care i...
Zegrean, dupa achitarea lui...

Printre politicienii care ar putea scapa de anumite dosare se numara si fostul ministru Elena Udrea, acuzata de abuz in serviciu in Gala Bute.

Ea se numara printre politicienii care au militat pentru dezincriminarea abuzului in serviciu, alaturi de fostul presedinte Traian Basescu, liderul Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si reprezentanti ai PSD, scrie MEDIAFAX.

Fostul presedinte Traian Basescu a atacat-o frontal pe sefa DNA pe tema dosarelor care vor fi aruncate in aer de o eventuala decizie de neconstitutionalitate.

''Eu va asigur ca este o afirmatie propagandistica si mincinoasa. Este dincolo de orice limita sa faci asemenea observatii sau sa incerci sa intimidezi Curtea Constitutionala spunand 865 de dosare se inchid! Daca sunt bine facute si traficul de influenta se incadreaza in legislatia romana...'', a afirmat Basescu.

Citeste si:
A tăiat cablurile unui semafor pentru că-i bătea luminile în casă
Un tânăr din Suceava a tăiat...

''Definitia abuzului in serviciu este impredictibila, neclara, urmare a definirii abuzului in serviciu ca fiind o neindeplinire sau o indeplinire defectuoasa a sarcinilor de serviciu, in timp ce Conventia ratificata de Romania defineste abuzul in serviciu extrem de precis si predictibil in articolul 19. Iata ce inseamna abuz in serviciu conform Conventiei: trebuie sa existe intentie, trebuie sa existe incalcare a legii si trebuie sa existe folos necuvenit. Ei, cum va suna aceste norme precise, fata de definitia din art. 297 ca fiind defectuos?'', a argumentat fostul sef de stat.

Zegrean: Dreptul trebuie adaptat la conditiile sociale

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, ca, desi in 2010, CCR a respins o exceptie de necostitutionalitate similara celei formulate de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, privind abuzul in serviicu, Curtea ar putea sa dea o decizie diferita in sedinta de marti.

"Sigur ca putem. Am mai facut. Curtea poate sa revina asupra unor decizii anterioare. Asta se intampla la orice Curte din lume, (…) dreptul nu zace, se dezvolta (…) trebuie adaptat la conditiile sociale, la viata", a raspuns presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrea, intrebat daca CCR ar putea contrazice o decizie data in anul 2010, prin care a respins o sesizare de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu, similara celei formulata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica.

Augustin Zegrean a afirmat ca includerea intentiei in articolele de lege invocate de Alina Bica este „o problema de aplicare a legii, nu este problema CCR.

„Asta este o problema de aplicare a legii. Nu este problema CCR.(…)”, a mai spus Zegrean.

Intrebat daca legea este suficient de clara, presedintele CCR a afirmat ca „depinde cine o citeste”.

Augustin Zegrean a afirmat ca „incriminarea sau dezincriminarea unor fapte este exclusiv atributul al legiuitorului”.

"(…) noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. (…) Daca infractiunea de abuz in serviciu dispare functionarii isi vor indeplini atributiile dupa ureche, nu dupa lege”, a declarat, sefa DNA Laura Codruta Kovesi, la Europa FM, la inceputul lunii mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.